Område
Skolen i dag
Skolens rammer
Skoleleders vilkår
Ledelse
Emne
Inklusion
Indhold
Podcast
Om Plenum
Magasinarkiv
SØG
Skolen i dag
Skolen i dag
Rammer for skolen
Skoleleders vilkår
Ledelse
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Button Text
Skolen i dag
Ledertanker
March 2, 2023
2.3.2023
Frihed og gode ideer på menuen
Afdelingsleder Jonas Fisker skriver i denne klumme om, hvordan man bruger friheden rigtigt.
Skolen i dag
Synspunkt
December 8, 2023
8.12.2023
Mennesket først
Højskoleforstander Rasmus Meyer skriver i denne kommentar om, hvordan fokus på metoder, didaktik og værktøjskasser nogle gange og nogle steder truer med at trænge mennesket i baggrunden.
Skolen i dag
Ledertanker
August 22, 2023
22.8.2023
Nu skal det gå langsommere
Afdelingsleder Jonas Fisker skriver i denne klumme om, hvordan skolereformen satte tempoet op. Og hvordan resultaterne af reformen har vist, at der ikke nødvendigvis er en sammenhæng mellem flere undervisningstimer og bedre faglige resultater. Så nu er det tid til at gå en anden vej.
Previous
2 / 2
Skolen i dag
Fokus på
November 20, 2024
20.11.2024
Flere specialskole-elever kommer tilbage til almenskolen
Specialskolen Marielundskolen har med projekt Slusen succes med at sluse mange elever tilbage til almenskolen – og langt flere end landsgennemsnittet. Det sker med intensiv og langvarig elevstøtte i modtagerklassen. Projektet har vist sig at gavne eleverne og er samtidigt billigere for kommunen.
Skolen i dag
Fokus på
November 8, 2024
8.11.2024
En dag om ugen bestemmer eleverne, hvad de vil lære
Fem skoler i Slagelse Kommune har indført firedagsuge med almindeligt skoleskema og en femte dag, hvor der skrues op for elevernes selvbestemmelse, så de selv er med til at vælge dagens indhold. Målet er at skabe øget motivation, trivsel og skoleglæde hos eleverne.
Skolen i dag
Inspiration
October 21, 2024
21.10.2024
Det er ikke bare en fortælling, jeg rejser rundt med. Vi gør faktisk en forskel
To skoledistrikter i Hjørring Kommune har skabt en stærk inkluderende kultur ved at arbejde vedholdende og systematisk med deres eget pædagogiske grundlag. Kulturen løber som en rød tråd i alle indsatser, og i dag rummer skolerne næsten alle børn.
Skolen i dag
Inspiration
October 9, 2024
9.10.2024
Ingen skal vælge skolen på grund af religiøse ritualer, men fordi det er en god skole
Morten Præstbro mener ikke, det er passende på en folkeskole i 2024 at bede fadervor hver morgen. Det slog han fast, da han søgte stillingen som skoleleder på Øster Snede Skole. Nu har han udfaset ritualet og søsat en række nye tiltag, der skal skabe en varieret skoledag for alle børn i distriktet.
Skolen i dag
Forskning
October 7, 2024
7.10.2024
Kroppen er en overset faktor i unges trivsel
Særligt én ting fylder, når de unge fortæller, om de har det godt eller skidt: kroppen. Hidtil har kroppens betydning for trivsel været underbelyst. Nu viser forskning, at unge, der har det dårligt med deres krop, generelt har det dårligt. Og der er tårnhøje idealer for en ung krop at leve op til.
Skolen i dag
Interview
September 24, 2024
24.9.2024
Faren er ikke teknologien. Faren er polarisering blandt elever
At få skolens personale til at omfavne AI med lige dele kritisk stillingtagen og faglig nysgerrighed er skoleledernes fornemmeste opgave. Et vigtigt opmærksomhedspunkt er at holde fokus på at få alle elever med – uanset forudsætninger. Det fortæller professor Ole Sejer Iversen.
Skolen i dag
Forskning
August 15, 2024
15.8.2024
Skoleledere er gatekeepere i samarbejdet mellem skole og PPR
PPR’s opgaver har udviklet sig, og samarbejdet mellem skoler og PPR har ændret sig. Mange steder er PPR rykket tættere på skolen, og ny forskning viser, at skoleledere har en central rolle som oversættelsesled mellem skole- og PPR-professionelle for at få det nye samarbejde til at fungere.
Skolen i dag
Inspiration
August 19, 2024
19.8.2024
Hele den måde, vi lavede skole på, var gal
Nogle kalder ændringerne på Brønshøj Skole for ekstreme. Godt nok har de gjort op med årtiers skolepraksis, men for skoleleder Mikkel Wiene handler det om at skabe en god skole for alle, og alle forandringer er sket inden for rammerne af lovgivningen.
Skolen i dag
Vi følger op
August 12, 2024
12.8.2024
Skolen, hvor børnene ikke vil hjem
På Tollundskolen i Silkeborg begynder og slutter skoledagen for alle elever på en trappe, og tavler giver børnene et visuelt overblik og forudsigelighed. En gennemgribende om- og udbygning har resulteret i et moderne læringsmiljø, der giver eleverne en bedre skoledag. Så god, at de ikke vil hjem!
Skolen i dag
Input udefra
June 23, 2024
23.6.2024
Forfatterprojekt udfordrer fagligt stærke elever
På Engstrandskolen i Hvidovre har et forfatterprojekt på byens bibliotek skabt et særligt fællesskab mellem fagligt stærke elever. Dansklærer Helle Kaare Lindberg beskriver her, hvordan det at rykke undervisningen til andre omgivelser giver mulighed for fordybelse og for at styrke eleverne.
Skolen i dag
Fokus på
May 2, 2024
2.5.2024
Når PPR rykker ind skolen
Lange ventetider på hjælp til børn i mistrivsel har fået kommuner til at omorganisere. I Gladsaxe og Favrskov Kommune er PPR flyttet ud på skolerne, og to skoleledere oplever, at det tætte samarbejde gør, at de kan rykke hurtigt. Men organiseringen gør det ikke alene, lyder det fra forskere.
Skolen i dag
Fokus på
April 30, 2024
30.4.2024
Alle skoler kan få en ”Borup-sag” på halsen
En ”Borup-sag” kan havne på alle skolelederes bord, og når det sker, handler det ikke nødvendigvis om dårlig skoleledelse eller dårlig skolekvalitet, lyder det fra direktør i Københavns Kommune, Tobias Stax.
Skolen i dag
Forskning
May 15, 2024
15.5.2024
Der er et uudnyttet potentiale i læsevejlederne
I 2007 blev der indført læsevejledere i folkeskolen. Vejlederne skulle være med til at rette op på dårlige læseresultater i PISA-undersøgelser. Ny forskning viser, at læsevejledernes ekspertise og overblik over test og data om eleverne kan udnyttes bedre i folkeskolen.
Skolen i dag
Vi følger op
May 7, 2024
7.5.2024
Vi tænker ikke mere i regler, men i gode ideer
Efter tre år med frihed kan skoleleder på Kvaglundskolen Signatur i Esbjerg, Jette Sylvestersen, se, hvordan det har gjort en forskel at få frihed til at sætte fokus på medarbejdernes professionalisme og børnenes behov og gode ideer fremfor regler.
Skolen i dag
Input udefra
April 29, 2024
29.4.2024
Teaterforestilling kan hjælpe elever til ikke at føle sig alene
I teatret C:NTACT sætter unge ord på deres livshistorier, og i forestillingen ”RESTGRUPPEN” er skuespillerne unge, der er faldet ud af uddannelsessystemet. Her fortæller unge, hvordan forestillingen kan hjælpe skoleledere til at få hul på svære samtaler om at føle sig forkert og ikke passe ind.
Skolen i dag
Fokus på
April 22, 2024
22.4.2024
Ledere med socialfaglig profil skal overtage de tunge elevsager
Det startede med én skole, og nu skal alle skolerne i Høje-Taastrup Kommune i gang med at ansætte socialfaglige ledere, som primært skal arbejde med de tungeste elevsager. Målet er tage bedre hånd om de mange elever i alvorlig mistrivsel og samtidig at aflaste lærerne og den øvrige ledelse.
Skolen i dag
Input udefra
March 1, 2024
1.3.2024
Grundlovsfester skal vække lysten til at deltage i demokratiet
Foreningen 5. juni vil med initiativet GRUNDSLOVSFESTEN sætte en bevægelse i gang. De opfordrer skoler til at holde en grundlovsfest og beskriver her, hvordan skoler kan holde fester, der styrker fællesskabet.
Skolen i dag
Input udefra
March 1, 2024
1.3.2024
Hjælp flere anbragte børn til at lykkes i folkeskolen
Under halvdelen af alle børn med anbringelsesbaggrund i Danmark består folkeskolens afgangseksamen. Foreningen De Anbragtes Vilkår beskriver her, hvilke udfordringer børn og unge med anbringelsesbaggrund har, og hvordan ledere i folkeskolen kan gøre en forskel.
Skolen i dag
Fokus på
March 5, 2024
5.3.2024
Kommune omfordeler midler, så alle skoler skal kunne rumme særlige behov
Børn er mere ens, end de er forskellige. Ud fra det børnesyn vil Faaborg-Midtfyn Kommune skabe ”Fællesskabende læringsmiljøer” på alle kommunens skoler. Specialskoler bliver nedlagt, og langt flere børn skal gå på den lokale skole. Det er ikke en spareøvelse, lover lokalpolitiker.
Skolen i dag
Forskning
March 5, 2024
5.3.2024
Corona kan blive et springbræt til fremtidens skole
Under coronapandemien fik det fysiske miljø – indretning, bygninger og udearealer – i folkeskolen stor betydning. Man var nødt til at indrette sig på en anden måde. Forskning viser, at nogle af de ændringer, der kom af nød under corona, kan være værd at holde fast i.
Skolen i dag
Inspiration
March 5, 2024
5.3.2024
En skole for alle børn
I Lillehammer Kommune blev den sidste specialskole nedlagt i starten af 1990’erne. Alle børn bliver i dag inkluderet i almentilbuddet – tilsyneladende med succes. Vejen til at lykkes er blandt andet et tæt samarbejde og kontinuerligt pædagogisk udviklingsarbejde, fortæller rektor Trude Halvorsen.
Skolen i dag
Interview
October 10, 2023
10.10.2023
Civilsamfundet skal knyttes meget tættere til folkeskolen
Vi kan skabe langt bedre trivsel blandt eleverne, hvis vi forankrer civilsamfundets resurser og kapaciteter i folkeskolen, mener tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, som taler på Skolelederforeningens Årsmøde.
Skolen i dag
Inspiration
October 10, 2023
10.10.2023
Faglig læring og faglig ledelse går hånd i hånd
På Mølleholmskolen har de arbejdet med at udbrede viden om læsning i alle fag gennem projektet ”Få forståelsen med”. For skoleleder Per Hovmand er det genialt, at projektet også handler om, hvordan ledelsen tager vare på personalet, og her har læringsåbne samtaler været et vigtigt greb.
Skolen i dag
Inspiration
October 10, 2023
10.10.2023
Her skal alle børn finde en glæde ved skolen
På Langhøjskolen har de ældste klasser fysisk træning hver morgen. Bevægelse er et vigtigt element, og det såkaldte Puls-projekt er blevet en del af skolens identitet. Men skolen vil også fange elever, der ikke er vilde med idræt, og derfor er fokus nu på at gøre skolen attraktiv for alle.
Skolen i dag
Inspiration
December 8, 2023
8.12.2023
Det styrker fagligheden at holde fast i fælles nørderi
“Lektionsstudier" hedder en japansk metode til udvikling af undervisning, som Hummeltofteskolen i Lyngby-Taarbæk Kommune gennem mange år har arbejdet med. Det lange seje træk med at fastholde metoden har både forbedret elevernes resultater og mulighederne for at tiltrække engagerede matematiklærere.
Skolen i dag
Forskning
December 8, 2023
8.12.2023
Skolevægring er vor tids ungdomsoprør
Mange forældre i dag hører og ser deres børn som selvstændige individer med egne holdninger, behov og værdier. Men i skolen bliver eleverne mødt af et system, der ikke er gearet til elever med det børnesyn. I denne modsætning kan vi finde årsager til, at mange børn mistrives i skolen, siger forsker.
Skolen i dag
Inspiration
August 22, 2023
22.8.2023
Alt fravær har en betydning
På Trekronerskolen i Roskilde forebygger de fravær. Ud fra analyser ved de, at børn, som har et højt fravær i udskolingen, også har højt fravær i de tidlige skoleår. Den viden tog de udgangspunkt i og kombinerer nu registrering med lærernes og pædagogernes viden om elever og deres familier.
Skolen i dag
Fokus på
August 22, 2023
22.8.2023
Innovative læringsmiljøer vinder frem
Landet over eksperimenterer skoler med innovative læringsmiljøer, der fremmer læring, trivsel, motivation og kreativitet. Det skal ruste eleverne til fremtidens arbejdsmarked og i stigende grad også sikre, at skolen kan rumme alle børn. Et engelsk studie viser, at indretningen kan fremme læring.
Skolen i dag
Inspiration
August 22, 2023
22.8.2023
Trapper, bokse, kasser, hynder, zoner og farver ...
Fordi fællesskabet er bærende element hos os, har vi læringsmiljøer, der gør, at vi kan skabe god trivsel for alle elever. Sådan siger Charlotte Juhl Andersen, skoleleder på Funder-Kragelund Skole. Og da skolen skulle bygge nyt, var innovative læringsmiljøer også udgangspunktet.
Skolen i dag
Inspiration
August 22, 2023
22.8.2023
Fælles værdier er blevet en vigtig rettesnor
Hvordan binder man tre institutioner sammen og skaber et fællesskab for medarbejdere, børn og forældre? Den opgave påtog skoleleder Søs Løkke sig selv og ledelsesteamet, da hun blev leder for to skoler og en daginstitution i Kerteminde Kommune. Sammen gik de på jagt efter forende værdier.
Skolen i dag
Inspiration
May 18, 2023
18.5.2023
Vi har fået et helt andet ejerskab til skolen
Velfærdsforsøget har skabt grobund for, at vi kunne skabe en skole, der passer til vores elever og ikke omvendt. Sådan lyder det fra skoleleder Mette Arnth Vadsager på Kildebjergskolen i Holbæk Kommune. Som en del af velfærdsforsøget har skolen været fritaget fra en række regler siden august 2021.
Skolen i dag
Inspiration
May 18, 2023
18.5.2023
Lån fra autismepædagogikken gavner alle
Vestre Skole i Silkeborg har sat fokus på, hvordan de pædagogisk kan indrette klasselokalet, så de kan rumme flere elever. Derfor skal alle lærere igennem et kompetenceudviklingsforløb kaldet ”Brede Børnefællesskaber”. Projektet trækker metoder fra specialpædagogikken ind i klassen.
Skolen i dag
Inspiration
May 18, 2023
18.5.2023
Her er det blevet attraktivt at lære sprog
Skovvangskolen i Aarhus har valgt at give sprogfagene et mærkbart løft – og det har både skabt større entusiasme og engagement i sprog blandt eleverne og hjulpet skolen til at fastholde sproginteresserede elever, så de ikke bytter folkeskolen ud medprivat- eller efterskoler.
Skolen i dag
Inspiration
March 2, 2023
2.3.2023
Klasseforløb skal hjælpe elever med at mestre livet
På Søborg Skole oplevede ledelsen lærere efterspørge redskaber til at arbejde med elevernes trivsel. Det fik dem til at sige ja til at afprøve konceptet ”Basal”. Et forløb på otte uger i 7. klasse, der øger trivslen ved at styrke elevernes tro på egne evner og evnen til at forstå sig selv og andre.
Skolen i dag
Fokus på
March 2, 2023
2.3.2023
Hvordan skal vi forholde os til kunstig intelligens?
Spørgsmålet er, hvad kunstig intelligens kommer til at betyde for undervisningen i folkeskolen. Vil det gå ud over elevernes læring? Hvordan undgår vi, at eleverne bruger chatbotten til at snyde til eksamen, og hvordan skal man som skoleleder forholde sig til det?
Skolen i dag
Inspiration
March 2, 2023
2.3.2023
Nu kommer flere unge positivt videre i deres liv
Tingbjerg Skole og Fritid sender 97 % af alle elever videre til ungdomsuddannelser og ligger dermed over det nationale mål. Ledelsesmæssigt har det krævet både stramstyring og uddeling af meget ansvar at nå det resultat.
Skolen i dag
Inspiration
March 2, 2023
2.3.2023
En kæmpe opgave med masser af muligheder
Den nye praktikordning er ”et sindssygt godt udspil, som rummer masser af muligheder”. Men det er også en omfattende opgave for skolerne, og hvis man ikke er i fuld gang med planlægningen, er det på tide at komme ud af starthullerne, opfordrer Maike Raahauge, skoleleder på Frederiksberg.
Skolen i dag
Inspiration
March 2, 2023
2.3.2023
Vi vil gerne undervise udhvilede elever
Som den første skole i landet indførte Islev Skole i Rødovre for tre år siden senere mødetider om morgenen for de ældste elever. Der var tale om et forsøg, men resultaterne af projekt ”Sund Søvn” er så positive, at skolen nu vil gøre ordningen permanent.
Skolen i dag
Inspiration
December 8, 2023
8.12.2023
Vi har fået et maddannende aspekt i vores madordning
På Ny Hollænderskolen havde forældrene et stort ønske om en madordning. Maden skulle være sund og bæredygtig. Den måtte ikke koste en formue eller belaste skolens personale, og skolen havde ikke faciliteter til fællesspisning. Med et ihærdigt arbejde har de fundet en løsning, mange er glade for.
Skolen i dag
Indspark
November 5, 2024
5.11.2024
Vi skal se på trivsel på en anden måde
Ser vi en mistrivselskrise blandt børn og unge? Eller har vi skabt en falsk fortælling, der er blevet en sandhed? To forskere er kommet frem til det sidste, og de mener, vi skal se på trivsel med andre briller. Læs tre bud på, hvorfor mistrivsel fylder så meget, og hvad vi kan gøre ved det.
Skolen i dag
Indspark
May 27, 2024
27.5.2024
Det kræver volumen og fleksibilitet at etablere erhvervsklasser
Med den nye aftale om folkeskolens kvalitetsprogram er etablering af en juniormesterlæreordning landet på skoleledernes bord. I nogle kommuner findes lignende tilbud i dag, blandt andet i Svendborg. Tre parter herfra giver deres bud på, hvad der skal til for at lykkes med ordningen.
Skolen i dag
Indspark
March 5, 2024
5.3.2024
Presset fra forældre vokser
Skolelederne oplever et stort pres fra forældre. Antallet af elevsager stiger, og det samme gør forventningerne fra forældrene, der har ændret sig markant til at handle om det enkelte barn. Tre parter giver her bud på, hvad der skal til for at lette presset på skoleledernes skuldre.
Skolen i dag
Guide
October 21, 2024
21.10.2024
Inklusion gennem pædagogisk grundlag
To nordjyske skoledistrikter rummer stort set alle børn i almenskolen. I ni år har skoleleder Michael Slot Pihl stået i spidsen for et vedholdende arbejde med at udarbejde og implementere et pædagogisk grundlag, der i dag gennemsyrer alt, hvad de gør. Få et overblik over indsatser og erfaringer.
Skolen i dag
Guide
August 19, 2024
19.8.2024
Brønshøj Skoles vej til at skabe en ny skoledag
På Brønshøj Skole har de gjort op med den måde, de hidtil har organiseret skoledagen. Målet har været at skabe en god skole for både elever og ansatte. Få skolelederens overblik over den rejse, de har været på.
Skolen i dag
Guide
April 24, 2024
24.4.2024
Byd ChatGPT inden for i skolelederkontoret
AI vil medføre forandringer for os alle sammen. Derfor bør vi alle sætte os ind i de muligheder og farer, AI bringer med sig, mener viceskoleleder og it-ekspert, Malte von Sehested, der selv bruger AI i sit daglige arbejde. Få hans gode råd til, hvordan du kan gøre det samme.
Skolen i dag
Guide
March 5, 2024
5.3.2024
Sådan arbejder de med inklusion i Lillehammer
På Røyslimoen Skole i Lillehammer i Norge har de siden 2015 arbejdet målrettet på at inkludere alle børn i almenskolen. I dag er de kun ganske få, der har brug for særlige indsatser. Rektor Trude Halvorsen peger her på fem områder, som deres inklusionsindsats er bundet op på.
Skolen i dag
Guide
March 2, 2023
2.3.2023
Sådan tager du godt imod nyuddannede lærere
Tine Brock er ikke i tvivl om, at modtagelsen af de nyuddannede på arbejdspladsen har afgørende betydning. Her følger hendes ni råd til, hvordan du som skoleleder kan skabe de bedste forudsætninger for, at nyuddannede får en god start på livet som lærer.
Skolen i dag
Guide
March 2, 2023
2.3.2023
Sådan kan I forberede jer som praktikskole
På den nye læreruddannelse vil praktikken indgå som et integreret element i alle læreruddannelsens fag og bringe de studerende tættere på praksis. Skoleleder på Skolen på Nyelandsvej på Frederiksberg Maike Raahauge giver her gode råd til, hvordan I som uddannelsesskole kan forberede jer.