Leg kan gøre skolen sjovere og bedre
Skolen kan blive et mere inspirerende sted, hvor flere får lyst til at lære og trives bedre, hvis ledelse og lærere tør tænke kreativt og bruge leg. To projektledere bag et skoleudviklingsprojekt beskriver her, hvordan man kan bryde vanerne og inddrage leg i undervisningen.
Legende undervisning handler om at gøre læring spændende og fantasifuld. I stedet for bare at læse om rummet kan eleverne for eksempel opleve det gennem en leg, hvor klasselokalet forvandles til en rumstation med lys, lyde og rekvisitter. Ved at bruge fantasi, bevægelse og noget, eleverne kan se og røre ved, bliver undervisningen ikke bare sjovere, men også mere motiverende og meningsfuld.
Det viser erfaringerne fra projektet Play@Heart, hvor 12 folkeskoler har arbejdet på at udvikle legende tilgange til teknologiforståelse.
Projektet er forløbet over tre år, og skolerne har haft frihed til selv at vælge retning og tempo. Nogle startede hurtigt og fik hele skolen med, mens andre brugte tid på at forberede sig internt. Konsulenter og eksperter hjalp med sparring, men det var skolerne selv, der bestemte, hvordan de ville gøre det.
Ledelse, der tør tænke nyt
Det fremgik tydeligt af projektet, at det kræver en skoleledelse, der tør tænke anderledes og være tæt på processen, hvis man vil indføre legende tilgange på skolen.
Lærerne kender eleverne og skolens kultur bedst, men ledelsen spiller en vigtig rolle i at skabe rammerne og støtte lærerne. Det kan handle om at arrangere tid og plads til nye projekter, bakke op om eksperimenter og sikre, at legende læring når ud til hele skolen.
Skolelederne valgte et team af lærere, der skulle drive udviklingen, og fandt måder at inddrage hele skolen på, inklusive specialklasser og fritidsordninger, men ledelsen måtte også selv eksperimentere, for eksempel ved at lave mere legende personalemøder eller finde kreative måder at organisere skoledagen på.
Tre ting er særligt vigtige for at få legende læring til at fungere:
- Mod til forandring
Ledelsen og lærerne skal have mod til at prøve noget nyt og ændre skolens kultur, så legen bliver en naturlig del af hverdagen.
- En eksperimenterende ledelse
Lederne skal selv være med til at prøve nye ideer af og støtte lærerne i deres projekter.
- Regler for legen
Undervisningen skal altid være fantasifuld, turde det uforudsigelige og give mening for eleverne, så det ikke bare bliver tilfældigt sjov.
Mere trivsel og bedre læring
Projektet har haft som mål at gøre eleverne gladere og mere engagerede i skolen, og på mange måder er det lykkedes. Selvom vejen ikke altid har været lige, har selve processen været det mest værdifulde. Ved at bruge leg som drivkraft har skolerne ikke kun udviklet deres undervisning, men også skabt et fællesskab, hvor alle – fra elever og lærere til ledelse og konsulenter – har bidraget. Det legende har været kernen i alt, og det viser, hvordan kreativitet og nytænkning kan gøre en forskel for både trivsel og læring.
Det kan sagtens være, det betyder, at lederen klæder sig ud til MUS, sætter stemningsmusik på til forældremødet, afholder skolebestyrelsesmødet i kælderen, omdanner skolens kontor til et magisk sted. Så skolen opfattes som et sted, der spiller på flere sanser end blot gængs verbal ledelseskommunikation. Men husk at invitere dine ansatte med ind i flyets cockpit. Lad dem få autonomi over egne legende dagsordener men for skolens skyld bryd med plejer.
Sæt stemninger, brug materialer og artefakter i din organisering af skolens praksis.
OM SKRIBENTERNE
Rune Schou og Andreas Binggeli er projektledere på projektet Play@Heart, hvis mål er at klæde folkeskoler på til at styrke børns kreative og eksperimenterende tilgang til verden.
Læs mere om projektet Play@Heart
Læs flere artikler
Se oversigt over artikler