Guide
2.3.2023

Sådan kan I forberede jer som praktikskole

På den nye læreruddannelse vil praktikken indgå som et integreret element i alle læreruddannelsens fag og bringe de studerende tættere på praksis. Skoleleder på Skolen på Nyelandsvej på Frederiksberg Maike Raahauge giver her gode råd til, hvordan I som uddannelsesskole kan forberede jer.
1. Begynd at ændre mindset

Det er svært at ændre vaner, så begynd allerede nu at tale om tænkningen og det sprog, I bruger om praktikken. Hvad betyder det, og hvordan kan I ændre det? Mindsettet skal ændres i hele personalegruppen, så alle forstår, at skolen er meduddanner og har medansvar for at sikre, at de nye lærere bliver i folkeskolen. Det handler blandt andet om modtagelsen, inddragelsen og stemningen generelt.

2. Vær omhyggelige med at udvælge praktiklærere

På Skolen på Nyelandsvej kunne alle melde sig som praktiklærere, men det var vigtigt, at de både havde lysten og kompetencerne. For eksempel skulle de have en positiv tilgang til lærerfaget, være strukturerede og kende skolens adgangsveje til for eksempel it og ledelse. Men de skulle med Maike Raahauges ord også være ”kulturbærere i forhold til at tænke, at vi er en del af noget større” og kunne ”grine ad det, når noget går galt”.

3. Definér roller

Hvad er ledelsens, praktikvejlederens, praktiklærernes og det øvrige personales roller? Skal praktiklærerne for eksempel introducere de studerende til skolens kultur og praksisser? Lederen tager sig af sygefraværssamtaler, men hvem skal de studerende melde sig syge til?

4. Planlæg møder

Det er vigtigt, at den leder, der har opgaven, allerede fra årets start lægger en møderække ind med praktiklærerne, hvor de kan komme af med deres frustrationer og stille spørgsmål. Det kan godt være, de ikke benytter sig af det, men muligheden skal være der, anbefaler Maike Raahauge.

5. Se dem som nye medarbejdere

Hvad plejer I at gøre, når der starter nye medarbejdere? Både i forhold til at forberede det øvrige personale og det helt lavpraktiske med it, nøgler, skabe, lokaler og så videre? Gør det samme med de studerende.

6. Opret en Teams-gruppe

En del af meduddannerfunktionen er at lære de studerende at oparbejde arkivstrukturer med mere, så sørg allerede fra starten for at oprette en Microsoft Teams-gruppe med både praktiklærere, praktikvejleder, studerende og leder, hvor der kan ligge dagsordenskabeloner, informationer om trepartssamtaler og diverse dokumenter – for eksempel referater af de studerendes møder, gode artikler med mere.

7. Har I en praktikvejleder?

Både Maike Raahauge og andre anbefaler, at skolen har en uddannet praktikvejleder, når den nye praktik træder i kraft. Ifølge en undersøgelse fra DLF var der i 2021 kun uddannede praktikvejledere på 60 % af skolerne. Undersøg behovet og mulighederne på jeres skole, hvis I ikke allerede har en.

8. Skab plads til videndeling

Praktiklærere og praktikvejleder kan måske have gavn af sparring med kolleger fra andre skoler. Her ville Maike Raahauge gerne have været mere på forkant, men hun understreger, at balancen er vigtig. De ansatte må ikke blive overbebyrdet.

9. Samarbejd med forvaltningen

I pilotprojektet har kommunen og forvaltningen været involveret fra starten. Hvis det ikke er tilfældet, er det vigtigt at indlede et samarbejde fra starten og sørge for at forventningsafstemme.

Læs flere artikler

Se oversigt artikler