Guide
21.10.2024

Inklusion gennem pædagogisk grundlag

To nordjyske skoledistrikter rummer stort set alle børn i almenskolen. I ni år har skoleleder Michael Slot Pihl stået i spidsen for et vedholdende arbejde med at udarbejde og implementere et pædagogisk grundlag, der i dag gennemsyrer alt, hvad de gør. Få et overblik over indsatser og erfaringer.

En ny skolestruktur og et brændende ønske om at gøre en forskel for udfordrede børn var udgangspunktet, da skoleleder Michael Slot Pihl i 2015 indledte et omfattende pædagogisk arbejde på skolerne i Vrå, Tårs og Løkken i Nordjylland. Målet var, at skolerne skulle kunne rumme så mange børn som muligt, og udgangspunktet, det de selv kunne gøre uden at få flere midler eller hænder.

- Rigtig meget starter med en selv og ens team. Det kan lade sig gøre at gøre en forskel som enkeltperson og inden for rammerne, siger Michael Slot Pihl.

Ny kultur/pædagogik og nyt børnesyn

Ledelsesteamet indledte arbejdet med at blive skarpe på, hvad skolernes børnesyn skulle være, og hvad de ville stå på pædagogisk. Da det var klarlagt, begyndte implementeringen.

Kickoff-dag

Alle medarbejdere på de tre skoler i Vrå, Tårs og Løkken blev inviteret til et opstartsmøde med oplæg om teorien ICDP og det nye børnesyn, som det pædagogiske grundlag bygger på.

Analyse af organisationen

Ledelsesteamet lavede en analyse af, hvor der var modstand mod forandringerne blandt personalet, hvor det var vigtigt at sætte ind og i hvilke fora.

Trinvis udrulning af mellemform

På skolen i Tårs oprettede de mellemformen Oasen. Siden er der kommet en Oase i Vrå, og en er på vej i Løkken. I Oasen har elever med særlige behov mulighed for at blive taget ud i noget tid i løbet af dagen, eller få en pædagog eller en specialuddannet lærer med ind i klassen til at støtte hele klassemiljøet og ikke kun den enkelte. Målsætningen er, at ingen elever må tages ud af klassen mere end højst 50 % af tiden, for så er det mere rigtigt at visitere dem.

Eget pædagogiske grundlag

Ledelsesteamet udviklede sammen deres eget pædagogiske grundlag, RRSP, som blev endeligt formuleret og præsenteret for alle. RRSP dækker over Relations- og resurseorienteret systemisk pædagogik og bygger på allerede eksisterende teorier, herunder børnesynet, at ”børn gør det godt, når de kan”, socialkonstruktionisme, ICDP, innovativ pædagogik med mere.

Prøvehandlinger

Der har været igangsat prøvehandlinger i teams ad flere omgange. I første omgang ud fra ICDP, siden RRSP. Med hjælp fra lektor Lone Hersted, Aalborg Universitet, har der været prøvehandlinger – blandt andet med anvendelse af videooptagelser. I løbet af 2024/25 skal alle medarbejdere på alle tre undervisningssteder lave prøvehandlinger.

Efteruddannelse og kurser for medarbejdere

Nogle lærere har været på DGI-uddannelse i udeskole og bevægelse. Fire ledere er uddannede ICDP-vejledere. Alle ledere har diplom eller master i ledelse. Næsten alle lærere har været på kursus i RRSP – 6x3 timer. I løbet af RRSP-kurset arbejdes der med videoanalyse af undervisningssituationer. Her er der arbejdet med børnesynet, den resurseorienterede tilgang, socialkonstruktionisme, pædagogisk innovation med mere.

Huskeliste

Der er udarbejdet en huskeliste/tjekliste, som skal bruges af teams i forbindelse med elever med udfordringer, inden der tilkaldes hjælp eller visiteres.

Det kræver tid

Det er virkelig et tålmodighedskrævende arbejde at ændre både kultur og børnesyn, og der kan gå år, før man begynder at kunne høre det på den måde, folk taler sammen og om hinanden på. Det er vigtigt, at ledelsen er vedholdende insisterende på det, man ønsker at stå for.

Folk falder i

Man må være indstillet på, at ingen er perfekte, og folk falder tilbage i gamle måder at tænke og agere på. Så er det vigtigt at være overbærende og hjælpe hinanden med at komme tilbage på sporet.

Læs flere artikler

Se oversigt artikler