Guide
2.3.2023

Sådan tager du godt imod nyuddannede lærere

Tine Brock er ikke i tvivl om, at modtagelsen af de nyuddannede på arbejdspladsen har afgørende betydning. Her følger hendes ni råd til, hvordan du som skoleleder kan skabe de bedste forudsætninger for, at nyuddannede får en god start på livet som lærer.

Kun seks ud af ti nyuddannede lærere er ansat i folkeskolen, fem år efter at de har afsluttet deres uddannelse. Det viser en undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Tine Brock er ikke i tvivl om, at modtagelsen af de nyuddannede på arbejdspladsen har afgørende betydning. Hun coacher nyuddannede lærere og laver læringsforløb for nyuddannede på skoler, læreruddannelser og i kommuner.

- Som skoleleder har du rigtig meget at hente, fordi det er rimelig simple indsatser, som kan gøre den store forskel. Hvorfor ikke give de nye medarbejdere lysten til at blive ved at skabe nogle fede læringsmiljøer, hvor de får lov til at udvikle sig? spørger Tine Brock og peger på, at den meget teoretiske læreruddannelse først og fremmest forbereder til at varetage den faglige undervisning (den nye læreruddannelse, hvor der er ændret radikalt på praktikdelen i uddannelsen, træder først i kraft til september 2023).

- Jeg oplever, at mange studerende er usikre på det liv, der venter dem i folkeskolen. Derfor er det afgørende, at de nyuddannede tager deres første skridt i lærerlivet med en sikker hånd i ryggen, siger Tine Brock.

1. Forbered modtagelsen

Lav en lavpraktisk plan for, hvordan I modtager nye lærere. Hav computer og koder klar, og sørg for, at der er hjælp til opsætning og adgang til netværk og portaler samt intro til Aula, som lærerstuderende sjældent har lært at bruge. Vær klar med nøgler, kopikort og rundvisning på skolen, og læg en plan for den første uge uden elever. Husk at præsentere nye lærere for skolens personale, så nye lærere ikke forveksles med en vikar.

2. Mentorordning

Find en medarbejder, som har lysten til og interessen for at skabe en tryg og god start for en nyuddannet lærer. Overvej at give en mentor timer til opgaven, da det kræver tid, overskud og engagement og optimalt et kursus i mentorrollen. Vær opmærksom på, at nyuddannede ikke kun har brug for en følordning og lavpraktisk indsigt, men også faglig sparring på det teoretiske niveau, som de kommer med fra den teoretisk funderede læreruddannelse. Her kan du som leder måske give den bedste sparring.

3. Nedsat tid

At forberede undervisning uden et bagkatalog kan få de fleste nyuddannede til at miste pusten. Færre undervisningstimer de første år kan give ro og overskud, og flere kommuner giver nedsat undervisningstid til nyuddannede. Måske kan man give et par timer mere om ugen til forberedelse. Tal om på lærerværelset, hvem der har undervisningsforløb i det, som den nyuddannede står overfor. Gør det tydeligt, hvem der er faglige fyrtårne, og som det er helt okay at gå til for at få støtte og inspiration.

4. Fair fagfordeling

Sørg for, at nyuddannede får et skema, der hænger sammen, og ikke blot det, der blev tilovers i fagfordelingen. At starte sit lærerliv op med et hav af forskellige klasser er ikke det bedste udgangspunkt.

5. Tilbyd trivselssamtaler

Som nyuddannet og ny på en arbejdsplads har man brug for at vide, at døren altid står åben, og at ledelsen er et sikkert rum, hvor det er tilladt at læsse af, sparre, få støtte og opbakning – og af og til et kærligt spark bagi.

6. Skoleguide

Lav en hvidbog over skolen, hvor meget af den usynlige viden kan samles på skrift, så nye lærere har noget at pejle efter. Et opslagsværk med information om skolens værdier, traditioner, årshjul og årsplaner, kontaktpersoner, som faglige vejledere, TR og AMR, lokalaftaler, aftaler for tilstedeværelse og kontorpladser, sygemelding og vikarplaner, forældresamtaler og forældremøder, fraværsregistrering, underretninger, mobbestrategi og mobilregler kan være en stor hjælp.

7. Sænk ambitionerne

Pas på de nyuddannede, og udnyt dem ikke til at løse klassekriser, konflikter i forældresamarbejdet eller personaleproblemer. Læringskurven efter den teoretisk funderede læreruddannelse er rigelig stejl de første år, hvor de ud over at varetage undervisningen først skal til at tage kørekort i forældresamarbejde, kommunikation på Aula, relationsarbejdet og konflikthåndtering mellem elever, som mange slår sig på.

8. Ekstern støtte og kurser

Nogle ting kan være for svære at dele med en kollega eller skoleleder, så tilbyd nyuddannede samtaler med ekstern coach. Lærerforeninger og kommuner tilbyder flere steder forløb for nyuddannede. Eller opret introkurser med eksterne konsulenter eller skolens personale som oplægsholdere – men pas på, at de erfarne lærere ikke kommer til at udlægge teksten og opdrage uden at give plads til at ventilere.

9. Nyuddannede er resurser

Husk, at nye lærere, som kommer direkte fra uddannelsen, er helt opdaterede på den nyeste forskning og teoretiske viden. Udnyt, at de medbringer et frisk blik på skolens praksis og kommer med gode energi og masser af ny viden og erfaring fra praktik på andre skoler. Brug dem! Vær som leder på forkant med, hvordan I får de nyuddannede i spil og den nyeste viden inkluderet i praksis – også til fagmøderne, så de ikke sidder og putter sig.

10. Samarbejd med professionshøjskolen

En del af det nye er, at de to arenaer - professionshøjskolen og uddannelsesskolen - skal knyttes tættere sammen. Derfor er det vigtigt at indlede et godt samarbejde mellem lærerene og underviserne. Pilotprojektet udsprang af et samarbejde, og det kan gribes an på mange forskellige måder.

Om Tine Brock

Tine Brock arbejder som folkeskolelærer på Holme Skole og er pædagogisk konsulent på VIA CFU. Hun er uddannet ID Lifecoach, er vejleder, eksaminator og censor for lærerstuderende og coacher nyuddannede lærere samt laver læringsforløb på skoler, læreruddannelser og i kommuner.
Hun har udgivet bogen ”Håndbog for den nye lærer” og står bag sitet lærerliv.dk, der er en praksisguide for nye lærere.

Find flere gode råd til skoler, som modtager nyuddannede lærere

Læs flere artikler

Se oversigt artikler