Vi vil gerne undervise udhvilede elever
Som den første skole i landet indførte Islev Skole i Rødovre for tre år siden senere mødetider om morgenen for de ældste elever. Der var tale om et forsøg, men resultaterne af projekt ”Sund Søvn” er så positive, at skolen nu vil gøre ordningen permanent.
Trætte teenagere, der er væltet søvndrukne ud af sengen en tidlig vintermorgen og møder i skole, mens det stadig er mørkt. I den første time sidder de tavse i klassen, mens de langsomt tør op og bliver vågne.
Det er virkeligheden for mange elever i de ældste klasser. Og det er også et billede, der bakkes op af videnskaben. Forskning peger på, at teenagere har et indre ur, der gør, at deres søvnrytme passer dårligt med mødetidspunkterne i den danske folkeskole.
Den erfaring har de også gjort på Islev Skole i Rødovre. Her satte man for tre år siden fokus på problemet.
- Udfordringen var for os, som den er på rigtig mange skoler, at vi oplever, at der i udskolingen sidder nogle unge mennesker, som ikke er topmotiverede om morgenen og er trætte i førstetime. De bruger den første time på at vågne og at komme i gang. Vi tænkte, at den tid kunne have været brugt på en bedre måde, fortæller skoleleder Jesper Stjernfeldt Petri.
Biologien har talt
Med baggrund i den erfaring foreslog en af skolens lærere Kim Gundersen, som er meget optaget af unge og sundhed, at skolen skulle lave et forsøg, hvor man i otte uger, fraefterårsferien til jul, lod eleverne i udskolingen møde senere. Skolelederen var med på ideen, og forsøget, som fik overskriften ”Sund Søvn”, blev sat i gang. Forsøget fik støtte og opbakning fra foredragsholder og sundhedsekspert Chris MacDonald, som kom og holdt foredrag for eleverne, og fra fonden Just Human, der arbejder for bedre trivsel.
Jesper Petri fortæller, at der findes forskning på området, som underbygger den oplevelse, lærerne og eleverne selv har, af, at de unges søvnbehov er et andet i puberteten. Man har godt vidst, at de unge skulle sove meget, op til ni-ti timer, men nu ved man også, at søvnhormonet melatonin bliver udskilt senere hos teenagere end hos yngre børn og voksne, så de først bliver søvnige henimod midnat.
- Så der er noget modstridende i på den ene side at bede eleverne komme tidligt i skole og have forventninger til, at de er klar til at indgå i læringsaktiviteter, og på den anden side at vide, at der er noget biologi, der betyder, at det bliver svært for dem at leve op til de forventninger, siger Jesper Petri.
Islev Skole
Det er en af seks distriktsskoler i Rødovre Kommune, der har:
- 665 elever fordelt på tre spor fra 0. til 9. klasse
- 80 lærere og pædagoger
- SFO-ordningen ”Snurretoppen” og ungdomsklubben ”Klub 44”
Skytimer
Men samtidig er der rammer forskoledagens længde i lovgivningen, som Islev Skole, ligesom andre folkeskoler, skal overholde. Og man ville helst ikke forlænge skoledagen om eftermiddagen, så eleverne fik senere fri, da det kunne gå ud over deres fritidsaktiviteter.
- Der skal være en god balance mellem skole og fritidsliv for de unge. Det er vi meget optagede af, understreger Jesper Petri.
Derfor indførte skolen begrebet ”skytimer”– timer lagt efter normal skoletid, der foregår virtuelt, så eleverne sidder hjemme, somme tider i grupper, og laver træningsopgaver. Lærerne står til rådighed med hjælp og har fokus på, at eleverne lægger et reelt skolearbejde i opgaverne.
- Det var vigtigt, at der var et indhold og output i de timer. Vi arbejder henimod, at der skal være to-tre sky timer ugentligt, og at de kommer til at ligge efter undervisningen på et tidspunkt i løbet af ugen, hvor eleverne både kan have onlineundervisning, eller hvor de kan møde fysisk op og få hjælp af lærere, der er til stede. Så det vil være en kombination af online og fysisk undervisning. Det kan også være, nogle vil sidde og lave deres ting på andre tidspunkter, hvor det givermere mening for dem. Så er det vores opgave som skole at sikre, at de får de tud af det, de skal, siger Jesper Petri.
Ud over omlægningen af skoledagen får de involverede elever også undervisning i sunde søvnvaner, kost og skærmforbrug. De bliver rådet til at slukke for skærmen og slippe mobilen en time, før de går i seng, og at gå i seng på nogenlunde samme tid hver aften.
Ændrede vaner
Hvordan har elever, lærere og forældre så taget imod forsøget? Eleverne har, ikke uventet, været glade for at kunne sove en time længere om morgenen
– De var ikke spor begejstrede for at vende tilbage til igen at møde kl. 8 efter jul, fortæller Jesper Petri.
Der har også været foretaget målinger af forsøget, som viser, at det har haft en række positive effekter.
- Vi kan se, at fra forsøget begynder, til det slutter, stiger elevernes oplevelse af at trives bedre, konstaterer Jesper Petri.
Eleverne i udskolingen er blevet spurgt, om de har fået mere søvn i de otte uger, hvor de mødte senere, og hertil svarer over 80 %, at de enten i nogen grad eller i høj grad har fået sovet mere. Også elevernes mobilvaner har ændret sig i perioden, så det nu er et flertal, der ikke har en tændt mobil med på værelset, når de går i seng –men det er stadig svært for nogle at overholde. Hele 90 % af eleverne giverudtryk for, at de har været mere friske i forsøgsperioden. Også lærerne har givet positive tilbagemeldinger på forsøget. De oplever, at der har været en bedre stemning i klasserne med mere udhvilede og motiverede elever, også op ad dagen. De har dog ikke kunnet vurdere, om der har været en klar effekt på elevernes læring.
- Det tager jo lang tid at ændrevaner, men man kan se, at der er sket en positiv ændring. Der er flere, der har fået andre og bedre vaner bare på de otte uger, siger Jesper Petri.
Også blandt forældrene har der været tilfredshed med ordningen – 65-70 % af de forældre, der har svaret på skolens undersøgelse, synes godt om den og understøtter skolens forsøg.
Søger politiskopbakning
På baggrund af de positive resultater vil Islev Skole nu søge om at gøre skoledagen med senere mødetid i udskolingen til en permanent ordning.
- Det er vores næste skridt. Der er jo også mange andre interessenter i det her – der er en skolebestyrelse og nogle politikere i Børne- og Skoleudvalget, der også skal synes, det er en god ide, siger Jesper Petri og fortsætter: Men min fornemmelse er, at det er et rigtig godt projekt, og at de gerne vil bakke op om det, så vi kan gøre det til en permanent løsning efter sommerferien.
Hvis det lykkes, er det planen, at alle elever fra 7. til 9. klasse skal møde kl. 9 hele året rundt.
For Jesper Petri er projektet medsund søvn et eksempel på, at det er vigtigt som skoleleder at være lydhør overfor medarbejdere, der har gode ideer til at forbedre elevernes trivsel og læring.
- Det er jo skønt at have nogle medarbejdere, som er motiverede og gerne vil skabe forandringer, som kan øge trivslen og læringen for børnene. Det er essentielt som leder at mødemedarbejderne i det og sammen med dem være undersøgende og se, om der er belæg for tiltaget – som i dette tilfælde i forskningen. Samtidig må vi ud fra et ledelsesperspektiv se, om det kan passe ind i de rammer, vi har, eller om vi skal justere rammerne, så tiltaget kan lade sig gøre, siger han.
Karen Lindegaard er freelancejournalist
Udfordringen
Mange skoler oplever, at eleverne i udskolingen er trætte, når de møder tidligt om morgenen. Det var også tilfældet på Islev Skole i Rødovre. Her følte lærerne, at tiden kunne udnyttes bedre, hvis eleverne ventede med at møde, til de var helt vågne og dermed mere motiverede og modtagelige for læring.
Sådan har de gjort
Som et forsøg flyttede Islev Skole mødetidspunktet for eleverne i 7.-8. klasse fra kl. 8 til 9 om morgenen i otte uger fraefterårsferien frem til jul.
Forsøget havde tre mål:
- At eleverne sover mere og derfor trives bedre
- At eleverne får bedre digitale vaner og gode rutiner medderes søvn
- At eleverne derfor lærer mere og bedre
Forsøget blev ledsaget af undervisning og foredrag for eleverne om søvn, søvnbehov og om digital adfærd.
Det har de opnået
I spørgeundersøgelser giver et stort flertal af eleverne udtryk for, at de trives bedre, når de møder senere. De er også blevet bedre til at lægge mobilen fra sig, inden de går i seng.
Også lærernes erfaringer viser, at eleverne er mere motiverede og trives bedre, når de møder senere.
Forsøget med bedre søvnvaner og senere mødetid i de ældste klasser har løbet i tre år, og skolen søger nu om tilladelse til at gøre ordningen permanent i udskolingen hele skoleåret.
Læs flere artikler
Se oversigt over artikler