Inspiration
9.10.2024

Ingen skal vælge skolen på grund af religiøse ritualer, men fordi det er en god skole

Morten Præstbro mener ikke, det er passende på en folkeskole i 2024 at bede fadervor hver morgen. Det slog han fast, da han søgte stillingen som skoleleder på Øster Snede Skole. Nu har han udfaset ritualet og søsat en række nye tiltag, der skal skabe en varieret skoledag for alle børn i distriktet.

Hør historien i Plenum Lyd

På reolen bag Morten Præstbros skrivebord ligger en blå bog. Den er tydeligt slidt af mange års daglig brug. Nu ligger den bare der. Da Morten Præstbro blev ansat som skoleleder på Øster Snede Skole, gjorde han det klart, at han ville udfase det faste ritual med at læse fadervor højt fra den blå bog hver morgen.

- Jeg sagde det allerede til den første ansættelsessamtale. Og det er ikke, fordi jeg er imod kristne eller kirken, slet ikke, det er rent principielt, da jeg mener, det havde karakter af forkyndelse og var en ekskluderende handling, når elever og personale ikke har en reel mulighed for at vælge det fra, fortæller Morten Præstbro.  

- Folkeskolen skal være præget af åndsfrihed, ligeværd og demokrati, og religion er en personlig sag, derfor mener jeg ikke, det passer ind.

Siden Øster Snede Skole blev bygget i 1989, er sangbogen med forskellige udgaver af fadervor klistret ind på de første sider gået i arv fra skoleleder til skoleleder. Skolen er en blandt flere landsbyskoler i Hedensted Kommune. Den har 125 elever fra 0.-6. klasse med stor forældreopbakning og en række stærke traditioner som for eksempel skolefest, høstmarked og lejreture. Og så morgensamlingen hver morgen, hvor forældre også er velkomne, og hvor oplæsning af fadervor har været et fast ritual. Det sidste ville Morten Præstbro gøre op med, da han ikke ser det som folkeskolens opgave og heller ikke selv kunne stå inde for det:

- Jeg mener ikke, at det hører hjemme på en folkeskole anno 2024, at fadervor er en fast del af morgensamlingen. I Øster Snede har vi en mangfoldig elevgruppe. Cirka 20 % kommer fra østeuropæiske familier, og vores kerneopgave er at være en god lokal folkeskole for alle elever i vores skoledistrikt – også dem, der har en anden religion eller ikke tror på noget, siger han.  

Plan for udfasning

Lokalsamfundet, hvor Øster Snede Skole er placeret, har en stærk forankring omkring kirken og indre mission og med en ”konkurrerende” kristen friskole i nærområdet. Men det ændrede ikke på Morten Præstbros indstilling til, hvad der ville være det rigtige at gøre. Han søgte stillingen som skoleleder med et ønske om at nytænke folkeskolen, ændre fortællingen i lokalsamfundet og få flere elever til at vælge den nære lokale folkeskole på sigt.

- For mig handler det om at stå op for noget på vegne af nogen. I dette tilfælde folkeskolen og folkeskolens formål. Skolen skal være et spejl af hele det omgivende samfund, der sår frø til det kommende demokrati. Jeg vil ikke have nogen skal vælge Øster Snede Skole til på grund af religiøse ritualer, men man skal vælge os, fordi vi er en god skole med plads til forskellighed, har dygtige medarbejdere, og fordi vi ønsker at skabe en varieret skoledag i gode, trygge rammer for eleverne.  

Med de åbenlyse planer fik Morten Præstbro stillingen, og efter påske i 2024 gik arbejdet i gang.
Personalet og et flertal i skolebestyrelsen bakkede op om udfasningen af fadervor, og udmeldingen blev meldt ud i et forældrebrev med respekt for, at det havde haft sin tid.  

- Jeg var meget tydelig om, hvorfor vi gjorde det, og jeg vidste, at det kunne møde kritik og betyde, at nogle elever ville flytte skole, fortæller skolelederen, der havde forberedt sig godt på det, han kunne risikere at møde.  

- Jeg fik også både positive og negative tilkendegivelser. Der var både nogen, der var glade for, at jeg turde gøre det, og nogle, der var meget imod. Men jeg synes, det er landet et fint sted nu, og kun ét barn er flyttet skole, siden jeg kom. Samtidig er fire andre faktisk også kommet til.  

Blå Bog

Morten Præstbro

  • Skoleleder på Øster Snede Skole i Hedensted Kommune
  • Tidligere afdelingsleder for specialtilbud og viceskoleleder
  • Uddannet lærer
  • Diplomuddannelse i skoleledelse
  • Deltager i Ord til Handling i Sydøstjylland, netværk og praksisnær kompetenceudvikling for mellemledere 
  • Medlem af bestyrelsen i Skolelederforeningens lokalafdeling i Hedensted  

Flere ændringer på skolen

Ændringen i skolens morgenritual er kun en af mange forandringer, der er skyllet ind over skolen i den seneste tid. Morten Præstbro overtog nemlig roret på en skole, der i forvejen var i gang med et omfattende skoleudviklingsprojekt med et mål om at skabe en skole, der i højere grad passer til nutidens børn, og i dette skoleår er visionerne blevet omsat til virkelighed.
Ønsket var at gøre skoledagen mere varieret for eleverne, styrke fællesskabet og trivslen på tværs og bruge resurserne smartere. Det betyder blandt andet, at organiseringen af skoledagen er nytænkt, så der både på personale- og elevniveau nu i højere grad arbejdes med differentierede læringsfællesskaber på tværs af klasserne, der er indført valgfag for alle, og praksisfaglighed tænkes ind i alle fag.  

No items found.

Ledermod

Når man står overfor sådanne ledelsesopgaver med at forandre grundlæggende ting, peger Morten Præstbro på flere ting, som han mener er vigtige:

- Man skal lave en passende analyse af forventede fordele og ulemper og afledte konsekvenser af handlingerne og forberede sig selv mentalt på forskellige scenarier, siger han og nævner også modet til at turde sætte sig i spil.

- Man skal være tro mod sin egen person, værdier, etik og moral og samtidigt være autentisk. Og så skal man finde en passende balance mellem mod, ydmyghed og generøsitet, siger han og minder om, at der er forskel på mod og dumdristighed.  
Selv har han blandt andet trukket på de refleksionsprocesser og færdigheder, han har tilegnet ved at deltage i netværket og kompetenceudviklingsforløbet Ord til Handling:

- Blandt andet gennem det er jeg blevet en mere afklaret leder. Det har øget min selvtillid og motivation, og det har skubbet til mig i forhold til at turde lave forandringer gennem mikrohandlinger, fortæller Morten Præstbro.

Det var meget kort tid, Morten Præstbro havde til at få visionerne til at blive en del af skoleårets planlægning på Øster Snede Skole, men nu er det kommet godt fra start. De har stadig morgensamling hver morgen, og forældre er stadig velkomne, men nu går det på skift blandt lærerne at stå for indholdet, som varierer mellem at være fællessange, korte foredrag, en fortælling, bevægelseslege eller elevindslag.  
Når man spørger Morten Præstbro, hvad hans mål er, er han ikke i tvivl:

- At vores lokale folkeskole bliver så godt et tilbud for eleverne, at ingen har lyst til at vælge det fra, uanset baggrund eller hvad man tror eller ikke tror på.  

Om Øster Snede Skole

  • Cirka 125 elever fordelt på 0.-6. klasse
  • 19 medarbejdere

Ny skoledag

Efter sommerferien blev skoledagen reorganiseret. Det har betydet, at cirka en tredjedel af tiden bliver brugt på en anden måde. Der er blandt andet indført:

  • To lektioners ugentligt valgfag på tværs af alle årgange fra 0.-6. årg.  
  • Et ugentligt fagspor på fire lektioner i de praktiske fag på tværs af 0.-3 årg. og 4.-6. årg.  
  • Co-teachingsforløb i dansk og matematik på tværs af 0.-3. årg. og 4.-6. årg. fire lektioner ugentligt med mulighed for differentiering og holddeling  
  • Ugentligt brobyggende samarbejde mellem 0. klasse og førskolebørnene fra børnehaven

Læs flere artikler

Se oversigt over artikler