Guide
3.3.2025

Sådan opbygger I erhvervsrettede linjer

Selvom juniormesterlære er på trapperne, kan der være masser at hente ved at lave egne erhvervsrettede linjer på skolen – og eventuelt målrette dem elever allerede fra 6. klasse, mener skoleleder på Thorning Skole Signe Bladt Pedersen. Få her hendes råd til, hvordan man kan gøre.
Bare gå i gang!

På Thorning Skole har de ikke brugt en masse tid på planlægning og møder. Det var to medarbejdere, der fik ideen med at lave erhvervsrettede linjer, og de gik bare i gang. Særligt én lærer stod i spidsen for at etablere den første linje, håndværkslinjen Kloge Hænder. Skolelederen foreslår, at man eventuelt kan lave et fælles tilbud sammen med andre skoler i området eller med erhvervsskolerne. Og så er det vigtigt at acceptere, at man må lære, mens man bygger skibet.

Bed om hjælp

Indgå et samarbejde med lokale virksomheder og organisationer for at give eleverne bedre muligheder for praktik og job. Og bed om hjælp i lokalområdet. Et opslag på Facebook om, at Thorning Skole manglede materialer, førte til, at mange fra lokalområdet tilbød alt fra værktøj til fliser og træ, og så var de i gang.

Opbyg et team

Ingen bør stå alene med opgaven. Der er i dag tre erhvervsrettede linjer på Thorning Skole med to lærere knyttet til hver linje. De seks lærere udgør et team, hvor de sparrer med og hjælper hinanden.

Stærk ledelsesforankring

Selvom initiativet kommer nedefra, er det også vigtigt at gå stærkt ind i det som ledelse og kommunikere tydeligt udadtil, hvad det er for en vej, man vil, og hvad man vil med de erhvervsrettede linjer.

Resurser

I Silkeborg Kommune kan skolerne få en ekstra bevilling til mellemformer, hvilket har gjort det muligt for Thorning Skole at tilbyde de erhvervsrettede linjer. Først og fremmest skal der bruges penge på de ekstra personaleresurser, der er nødvendige, når klasserne bliver delt op.

Gør det enkelt

Er skolens elever generelt mest bogligt orienterede, kan det kræve ekstra mod at lave erhvervsrettede linjer, fordi personalet traditionelt set har lettere ved at være i hovedet end i hænderne. De kan være nervøse for, om de er dygtige nok. Gør det derfor ikke for kompliceret, og start med at tilbyde noget, der er nemt. Og det er ikke nødvendigvis lærerne, der skal kunne det hele. Der kan være elever, der er bedre end lærerne. Og måske kan man få hjælp fra bedsteforældre eller lignende.

Brug andre faggrupper

På Thorning Skole har de endnu ikke problemer med at tiltrække lærere – måske fordi Silkeborg er en seminarieby. Men vær under alle omstændigheder åben over for at tage andre faggrupper ind til de erhvervsrettede linjer – for eksempel sygeplejersker, sosu’er, landmænd, tømrere og så videre.

Tal det op

Sørg for, at det får status at bruge hænderne – også selvom flertallet af eleverne er mere boglige. Giv det noget værdi, og tilbyd nogle linjer, som passer til de elever, man har. Måske skal det være teknik i stedet for håndværk?

Kommunikation, kontrakt og evaluering

Vær tydelig i kommunikationen omkring ordningen, og hvad den indebærer. Lav en kontrakt med eleven og dennes forældre, så der bliver forventningsafstemt, og det er tydeligt, hvad der er aftalt. Forny kontrakten efter sommerferien eller ved skift at linje. Evaluer ordningen løbende – både sammen med eleven omkring status og mål og også i teamet og med ledelsen.

Læs også

Mere om samme emne

Læs flere artikler

Se oversigt artikler