Guide
5.3.2024

Sådan arbejder de med inklusion i Lillehammer

På Røyslimoen Skole i Lillehammer i Norge har de siden 2015 arbejdet målrettet på at inkludere alle børn i almenskolen. I dag er de kun ganske få, der har brug for særlige indsatser. Rektor Trude Halvorsen peger her på fem områder, som deres inklusionsindsats er bundet op på.
1. Tidlig indsats

Et tæt samarbejde mellem dagtilbud og skole sikrer en god skolestart for de kommende nye elever – blandt andet gennem regelmæssige møder mellem ansatte og PPR, sundhedsplejerske og ’sociallærer’ – en lærer med socialpædagogisk ekspertise. Her finder kortlægning af elever med særlige behov sted. I indskolingen er der styrket lærerdækning og et tæt skole-hjem-samarbejde fra dag ét. Skolen har en omsorgstelefon, hvor der bliver ringet til hjemmet, hvis der er en bekymring for en e

2. Pædagogisk udviklingsarbejde

Inklusionsarbejdet er ikke et afgrænset projekt, men en ongoing proces. Skolen arbejder især med normalitetsbegrebet og med at skabe en ”vi-skole”, så ingen står alene med opgaverne, og alle føler sig som en del af fællesskabet. De arbejder aktivt med elevsynet – både hos elever, lærere og ledelse: ”Vi er alle anderledes”. Og de sørger for, at læreplanerne giver mulighed for at skabe inkluderende undervisning i den ordinære undervisning.

3. Fællesskabsunderstøttende didaktik

Der gøres en indsats for at skabe gode og trygge klassemiljøer. I undervisningen træner lærerne at stille åbne spørgsmål, som alle elever kan svare på. Der benyttes læringspartnere – det vil sige elever på forskelligt niveau arbejder sammen til fælles gavn. Der er ofte fælles, tværfaglige projekter og aktiviteter for hele skolen og på tværs af trinnet, og da skolen ligger tæt på naturen, bruges både ture ud af huset og udeskole i undervisningen en del.

4. Lavtærskel-teams

Skolen har et lavtærskel-team, som består af ’sociallærer’, sundhedsplejerske, PPR-repræsentant og en fra ledelsen. De holder møde hver torsdag på skolen af en times varighed. Her kan både lærere og forældre melde sager ind med eller uden ledelsens involvering. Teamet retter sig benåde mod individsager og klasseniveau og kommer med forslag til og råd om løsninger.

5. Læselærer

Skolen har ansat en læselærer i en 80 %-stilling, som arbejder målrettet med læsevejledning allerede i indskolingen. Læselæreren kortlægger elevernes læseniveauer i tæt samarbejde med trinnets øvrige personale. Læselæreren sørger for at tilpasse undervisningen til den enkelte elev – både på skolen og i forhold til lektier. Der tilbydes læsekursus for elever, som antages at kunne udvikle læse- og skrivevanskeligheder, som stopper i udvikling eller udvikler uhensigtsmæssige strategier.

Læs også

Flere artikler om samme emne

Læs flere artikler

Se oversigt artikler