Gratis hjælp til skoler, der vil styrke førstehjælpsundervisningen
Selvom det er lovpligtigt at undervise i livreddende førstehjælp, så er det ifølge en ny undersøgelse kun omkring halvdelen af skolerne, der gør det. Dansk Råd for Genoplivning beskriver i denne artikel, hvorfor undervisningen er vigtig, og hvordan I kan gribe opgaven an.

Siden 2005 har det været obligatorisk at undervise eleverne i livreddende førstehjælp i folkeskolen. Men en ny undersøgelse gennemført af Region Hovedstadens Akutberedskab i samarbejde med Dansk Råd for Genoplivning og Statens Institut for Folkesundhed med støtte fra TrygFonden viser, at kun halvdelen af folkeskolerne lever op til det.
Undersøgelsen peger på, at der er stor opbakning blandt skoleledere og lærere til undervisningen i livreddende førstehjælp i folkeskolen, men det er alligevel vanskeligt at få den gennemført i praksis. Udfordringen er blandt andet, at undervisning i livreddende førstehjælp ligger i et timeløst fag, og at der på de fleste skoler ikke er en systematisk tilgang til undervisningen. Derudover oplever mange lærere, at de ikke er klædt på til at løfte opgaven.
Gratis hjælp til skolerne
Direktør i Dansk Råd for Genoplivning Stine Strandkjær forstår godt, at lærerne gerne vil føle sig godt klædt på til at undervise i livreddende førstehjælp. Derfor har Dansk Råd for Genoplivning i samarbejde med Astra udviklet undervisningsmaterialer i form af et undervisningsforløb, elevark og undervisningsfilm.
Ambitionen med undervisningskonceptet HjerneHjerteHjælp er at have fokus på den interne kapacitetsopbygning på skolerne, så lærerne får lettere ved at tilrettelægge undervisningen selv, og så skolerne slipper for udgiften til eksterne undervisere.
- Det er vigtigt, at skoleelever bliver undervist i livreddende førstehjælp, så vi får lært så mange som muligt at redde liv. Jo flere der lærer at træde til med livreddende førstehjælp, desto flere kan overleve hjertestop og stroke i fremtiden. Heldigvis viser den nye undersøgelse også, at mange lærere og skoleledere synes, at undervisningen i livreddende førstehjælp er vigtig, siger Stine Strandkjær.
Om HjerneHjerteHjælp
Som skole kan du på www.hjernehjertehjaelp.dk downloade gratis undervisningsforløb målrettet 6.-8. klassetrin. I materialerne får eleverne for eksempel mulighed for at øve hjerte-lunge-redning og træne, hvordan man ringer til 1-1-2. På hjemmesiden kan du også finde undervisningsfilm om arbejdet på alarmcentralen og i ambulancen, når der sker et hjertestop eller stroke.
Ud over undervisningsforløbene består indsatsen af gratis kurser og materialepakker. Alle skoler med 6.-8. klasse kan få tilsendt materialepakker med fem genoplivningsdukker med tilhørende hjertestartertræner. Ideen er, at lærerne kan komme på kursus, så de fagligt føler sig klædt på til at undervise i livreddende førstehjælp og stroke.
Materialerne er udviklet med støtte fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.
Sådan foregår undervisningen i livreddende førstehjælp i dag
Førstehjælpsundervisning er en del af det obligatoriske emne ”Færdselslære”. Ifølge Fælles Mål for Færdselslære skal eleverne efter 9. klasse kunne "demonstrere teknikker til livreddende førstehjælp (…)” samt have ”viden om livreddende førstehjælp".
I dag organiseres undervisning i førstehjælp forskelligt fra skole til skole og er sjældent integreret i færdselsundervisningen. Ofte bliver undervisningen i livreddende førstehjælp gennemført som temadag og som regel på 8. klassetrin.
- Vi håber på, at flere skoler vil lave en systematik omkring undervisningen i livreddende førstehjælp, så det er tydeligt, hvem der har ansvaret for at gennemføre undervisningen, og hvornår på året det sker. Det vil være oplagt at gennemføre undervisningen som temadage i ugen op til Skolernes Motionsdag, siger Stine Strandkjær.
Målet er at uddanne en hel nation af førstehjælpere
Undersøgelser viser, at hvis man har modtaget undervisning i livreddende førstehjælp, er man mere tilbøjelig til at træde til, hvis der sker et hjertestop. Dette var blandt andet baggrunden for, at den lovpligtige undervisning i folkeskolen og ved erhvervelse af kørekort blev vedtaget af Folketinget for knap 20 år siden. Samtidig er undervisningen i skolerne med til at skabe mere lighed inden for sundhed, da eleverne kommer fra alle samfundslag – og dermed også fra de boligområder, hvor der er øget risiko for hjertestop, men hvor få i dag træder til.
I de seneste 20 år er Danmark blevet en nation af førstehjælpere, hvor det er naturligt at træde til ved hjertestop uden for hospital. I samme periode er overlevelsen efter hjertestop uden for hospital firedoblet. For at fortsætte den gode udvikling er det helt centralt, at flere også i fremtiden vil modtage undervisning i livreddende førstehjælp og hjerte-lunge-redning.
Sådan kan I organisere undervisningen i livreddende førstehjælp
- Find i samarbejde med lærerne ud af, hvem der skal være ansvarlige for undervisningen i livreddende førstehjælp. Er det for eksempel klasselærere på 6.-8. årgang, eller er det faglærere i natur og teknologi, biologi eller idræt?
- Overvej, hvornår undervisningen i livreddende førstehjælp og stroke passer bedst ind i jeres årsplan. Skal undervisningen ligge som et emne i et fag eller som særlige temadage? I kan for eksempel med fordel bruge noget af dagen eller ugen op til Skolernes Motionsdag til at sætte fokus på emnet og arbejde med krop, sundhed, fællesskab, og hvordan man hjælper hinanden
- Overvej, om der skal være en tovholder, der har ansvaret for, at der bliver afholdt undervisning i livreddende førstehjælp på jeres skole. En, der har overblikket, og som evt. kan sætte kolleger ind i undervisning og materialer for at sikre en forankring på jeres skole.
- Tilmeld de relevante lærere et kursus igennem www.hjertehjernehjaelp.dk. Hvis I har 10 eller flere lærere på skolen, der har brug for opkvalificeringen, så er der mulighed for at afholde kurset hos jer. Hvis I er færre en 10 lærere, kan I deltage i et kursus i nærheden af jeres skole
- Sørg for at bestille gratis genoplivningsdukker på www.hjertehjernehjaelp.dk, hvis I ikke allerede har genoplivningsdukker på skolen.
- Download gratis undervisningsmaterialer, og få undervisningen prioriteret i løbet af skoleåret.
- Hvis I har spørgsmål eller brug for sparring på, hvordan I bedst griber undervisningen i livreddende førstehjælp og stroke an på jeres skole, så er I velkomne til at kontakte Dansk Råd for Genoplivning på info@hjernehjertehjaelp.dk.
Læs flere artikler
Se oversigt over artikler