Sådan kan du skabe en feedback-kultur
Planlægningen af ”Didaktisk løft” gik i gang i god tid. Udover at blive skarpe på den metode, de ville bruge, og finde egnede værktøjer og samarbejdspartnere begyndte de allerede et halvt år før projekt-start at skabe rammerne for forløbet og lave prøvehandlinger.
Som en del af forberedelsen havde de prøvehandlinger, der gik ud på, at skolens vejledere over to måneder optog deres egen undervisning med en app og efterfølgende fik feedback fra ledelsen og en konsulent. Samtidig øvede de brugen af det såkaldte kompetencehjul, der giver overblik over kompetencer, som er vigtige, hvis man vil skabe god læring. Efter prøvehandlingerne blev der koblet en vejleder på hvert af skolens årgangsteam/professionelle læringsfællesskaber (PLF).
Det treårige forløb blev lanceret ved en pædagogisk dag – en kickoff-dag – i samarbejde med et konsulentfirma, hvor alle medarbejderne deltog. Der holdes kickoff-dag i starten af hvert af de tre år, hvor medarbejderne orienteres om projektets status, og hvad der skal ske det kommende år.
Vejlederne er løbende blevet trænet af konsulenter i at give feedback. Lærerne har også fået noget skriftligt materiale i teamet, som kan hjælpe dem til, hvilke åbne og nysgerrige spørgsmål de kan stille hinanden i det daglige, når vejlederen ikke er til stede.
Kommunikation – både intern og ekstern – er afgørende. Man skal allokere tid til at få alle med ombord i forskellige tempi. Kommunikation i forhold til meningsskabelse er også vigtig. Som ledelse skal man kunne formidle projektet på en måde, så alle synes, det giver mening. Også forældrene.
Teknik, der driller, kan være meget demotiverende. Det er derfor vigtigt at alliere sig med nogle, der kan fikse tekniske fejl og problemer. Nogle lærere kan føle modstand i forhold til at filme deres undervisning. Men på Rungsted Skole har det hjulpet, at vejlederne er gået foran og selv har prøvet det.
Et treårigt projekt som ”Didaktisk løft” skal pushes og vandes og holdes ved lige ved at blive italesat, og lærerne skal bakkes op løbende. Rungsted Skole anbefaler også, at man i forhold til det fremtidige arbejde tydeligt beskriver ledelsesforventningerne og for eksempel skriver ind i skoleplanen, at der skal være minimum så og så mange videooptagelser og besøg fra vejlederside.
Hvis man ønsker at køre treårige forandringsforløb, er det vigtigt at afsætte den nødvendige tid og være grundig, struktureret og tålmodig. Og så handler det om at inddrage de rette nøglepersoner i projektet. Men også være åben over for at ændre undervejs og lægge skinnerne, mens man kører. Så lykkes man i højere grad, lyder det fra skoleleder Ulla Wiese Christensen.
Læs flere artikler
Se oversigt artikler