Inspiration
12.5.2025

Her efterspørger eleverne læring

På Vestre Skole i Grindsted er de gået all in på Playful Learning – en tilgang, som blandt andet handler om at løse virkelige udfordringer på en legende måde. Det betyder, at eleverne efterspørger læring og faktisk ikke altid vil hjem, når skoledagen slutter, hævder skolelederen.

Hør historien i Plenum Lyd

Allerede i maj måned starter der en proces på Vestre Skole i Grindsted, hvor eleverne er med til at vælge fem overordnede temaer til projekter, som de skal arbejde med hele næste skoleår.  
Skolen er nemlig Playful Learning-skole. Det betyder, at al læring skal ske gennem leg, og cirka 60 % af undervisningen skal være projektbaseret.
En tur rundt på skolen viser da også tydeligt, at den skabende proces har høj prioritet, og at der arbejdes med meget andet end tal og bogstaver. På væggen ved hovedindgangen hænger der plakater med beskrivelse af alle de igangværende projekter på skolen – for tiden er der 15. Her kan man blandt andet læse, at 0.-klasserne er i gang med et projekt om Jakob Martin Strids ”Den kæmpestore pære”, 4. årgang arbejder på et projekt om job og penge, og på 8. årgang laver de deres eget ”Løvens Hule” kendt fra DR. Lidt længere nede ad gangen ligger der en bunke lægter, som et lokalt tømrerfirma har doneret.

- Det handler om, at man altid har legens fem karakteristika med i sin undervisning. Det er ikke sikkert, at de alle er med på samme tid, men der skal være nogle af dem til stede, siger Birgitte Edens, der er skoleleder på Vestre Skole, som ligger i Billund Kommune.

De fem karakteristika er baseret på forskning, som LEGO Fonden står bag. Det handler med Birgitte Edens ord om, at børnene skal opleve begejstring, de skal være aktivt deltagende, de skal opleve social involvering – det vil sige, at de skal arbejde sammen med andre – der skal være mulighed for at være eksperimenterende, og i det hele taget skal undervisningen give mening.

- Forskning viser, at hvis de ting er til stede, så bliver det en meningsfuld undervisning, som betyder, at eleverne føler sig motiverede for at lære, siger Birgitte Edens og kommer med et eksempel:

- Hvis man bliver undervist i brøker, er det, fordi man for eksempel er i gang med at lave en kogebog, hvor det giver mening, at man kan regne med brøker. Ikke fordi man skal til prøve i brøker i 9. klasse. Så det handler om hele tiden at få det faglige til at give mening i forhold til indholdet.

Hvor legende kan man være?

I Billund Kommune har de siden 2019 været i gang med at rulle Playful Learning ud på alle kommunens seks folkeskoler som et led i en større strategi om at være Børnenes Hovedstad.
Indsatsen er støttet økonomisk af LEGO Fonden, men ifølge Birgitte Edens har de haft meget frie hænder til at udarbejde deres egen version af metoden.

- Selvom det var en politisk beslutning, at vi skulle arbejde med Playful Learning, har der hele tiden været et kæmpe råderum til at få det til at give mening for os og få det tilpasset vores egen organisation, og det har været afgørende for, at tingene er lykkedes, siger skolelederen og tilføjer, at de fra starten var enige om at gå all in på Vestre Skole og indføre Playful Learning på hele skolen og i al undervisning.

Legens fem karakteristika, illustreret som fem kronblade i en blomst, var stort set det eneste, der var givet på forhånd, og de gik derfor i gang med forberedelserne, mindst et halvt år før de i august 2022 åbnede dørene til den nye skoleform på Vestre Skole.

Det gør, at undervisningen giver meget mere mening
Birgitte Edens, skoleleder, Vestre Skole i Grindsted

Noget af det, de brugte rigtig meget tid på, var at finde frem til en fælles forståelse af, hvad Playful Learning helt konkret betød for dem.

- Hvor legende kan man for eksempel være i forhold til det? Kan man lige pludselig have hele årets musikundervisning over tre måneder, eller skal man faktisk have musik løbende, for at det giver mening? siger Birgitte Edens, der mener, at Playful Learning fuldstændig har transformeret deres måde at drive skole på, og hun betragter det derfor i dag mere som et mindset end en metode.

De øver stadig færdigheder

Hvert af de fem årlige projekter kører i cirka otte uger, og i praksis er en skoledag på Vestre Skole derfor meget anderledes end det, de fleste nok er vant til. Det traditionelle fagopdelte skema har af gode grunde måttet vige for noget andet.

- Så der står ikke tysk, engelsk eller kristendom på skemaet. Der står måske projekt, og så er det lærernes opgave at besvare det projekt med de forskellige fag. Nogle gange har de måske en workshop om tyngdeloven, og så kan det være, at eleverne på et andet tidspunkt skal lære om andengradsligninger, fordi de skal til at lave en hængebro, hvor de skal bruge det til at måle noget. Så på den måde er der en langt større fleksibilitet. Du kan også bedre beslutte, at i det her projekt har vi brug for langt flere fysiktimer, fordi det er med til at besvare den udfordring, vi arbejder med. Og så kan man måske i næste projekt have lidt mindre fysik. Det gør, at undervisningen giver meget mere mening, siger Birgitte Edens og bekræfter, at de på Vestre Skole ikke har problemer med at svare, hvis en elev spørger: ”Hvorfor skal jeg lære det?”.

- Det er en del af hele setuppet, at børnene er klar over, hvad de skal bruge det til.

Der bliver lavet nye skemaer i hvert fald hver ottende uge, hvor der starter et nyt projekt. Men det betyder ikke, at der aldrig er klasseundervisning, understreger hun. Og de har heller ikke afskaffet hverken læringsportaler eller bøger.

- Børnene har jo stadigvæk brug for at øve nogle færdigheder, så det kan sagtens være, at man har et læsebånd i indskolingen, eller at man har et matematikbånd på mellemtrinnet, hvor det også er helt basale færdigheder, som skal trænes. Men Playful Learning smitter af på det hele, og det er derfor heller ikke sikkert, at alle skal sidde ved et bord og lave matematik. Det kan også godt være, at man skal ligge ned, siger Birgitte Edens, der oplever, at eleverne er langt mere motiverede for det, de er i gang med, endda så meget, at de ikke altid vil hjem, når skoledagen slutter.

Om Playful Learning

Hvad er Playful Learning?

Playful Learning er også navnet på et nationalt program, som drives af Danmarks seks professionshøjskoler, støttet af LEGO Fonden. I 2018 etablerede Danmarks seks professionshøjskoler programmet med støtte fra LEGO Fonden, som byggede på med en fælles vision om at fremme børns kreative, eksperimenterende og legende tilgang til verden og deres livslange lyst til at lære.
Det nationale Playful Learning program har arbejdet med udvikling af de didaktiske tilgange ind i grunduddannelserne for kommende lærer og pædagoger i Danmark, og forskning og udvikling af ny praksis som understøtter visionen om at fremme de kreative, eksperimenterende og legende tilgange til læring.  
I Billund Kommunes folkeskoler er der indført Playful Learning, hvor projektbaseret læring anvendes som et didaktisk værktøj. Playful Learning er ifølge Birgitte Edens mere et mindset end en egentlig metode. Det handler med hendes ord om, at man i al undervisning - uanset om det er projektbaseret, eller det er en ganske almindelig time - har alle eller nogle af legens fem karakteristika med i undervisningen.

De fem karakteristika

De fem karakteristika i Playful Learning – også kaldet blomsten – bygger på evidens om, hvordan børn bedst lærer gennem leg.

1. Begejstring

2. Aktiv deltagelse

3. Mening

4. Eksperimentering

5. Social involvering

Playful Learning i Billund Kommune

Siden 2019 har Billund Kommune været i gang med at rulle Playful Learning ud til alle kommunens seks skoler. Det startede som et pilotprojekt på Vorbasse Skole i 2019, og siden 2020 har udrulningen fundet sted på de øvrige folkeskoler.
Vestre Skole er den eneste skole, der har indført Playful Learning på hele skolen og hele skoledagen. De startede i skoleåret 2022/23.
Implementeringen har et lokalt præg på alle skoler, da den bliver tilrettelagt med de lokale medarbejdere og ledelse.

Playful Learning på Vestre Skole

Ved skoleårets start indledes en proces, hvor hvert team sammen med eleverne beslutter de overordnede temaer for i alt fem projekter af cirka otte ugers varighed.

Elementer i skoledagens indhold:

• Ugens skema styres af det didaktiske og faglige indhold.

• I teamet aftaler PL-koordinator og leder, hvordan ugerne organiseres mellem fagbånd og projektbånd. Undervisningen skal indeholde 60 % projekt og 100 % Playful Learning.

• Temaet for projektet er styrende for de fag, der bringes ind i projektet.

• Alle fag skal indgå i så mange projekter som muligt gennem skoleåret.

• Det er altid lærere/pædagoger, som sammensætter grupperne fra projekt til projekt.

• De timeløse fag skal indtænkes i projektugerne i løbet at året.

• To gange årligt skal forældrene inviteres til fremvisning af et projekt.

• Forældremødet i august/september skal handle om Playful Learning.

Udpluk af projekter, de har arbejdet med:

• De Olympiske Lege

• Harry Potter

• Skabelse af virksomheder

• Sociale medier

• Engle og dæmoner

• Vestres Vilde Avis

LÆS OGSÅ

Giraffer og 3D-modeller

På vores rundtur er vi nået til aulaen, hvor vi passerer en stor papmaché-giraf, som i størrelse svarer til en stor unge.
Langs den ene væg står der et par borde, hvor der er udstillet 3D-modeller af haver bygget i pap, papir, ler, piberensere med mere. Der er en model af en bænkebiderhave, en af en plæne med bier og blomster, og en af en sø med insekter. Her kan man blandt andet læse, at guldsmeden har levet på Jorden i mere end 300 millioner år, og at der findes 5.000 forskellige arter.
Birgitte Edens forklarer, at modellerne er en del af et projekt, hvor eleverne er med til at skabe en oplevelses-sti – de kalder det Stiens hemmelige liv. Stien løber mellem børnehaven og skolen, og ideen er, at der skal være noget sjovt og spændende at se på for dem, der går der.
Hun tager mig med ind i en klasse, hvor en gruppe elever er i gang med at lave modeller i pap af nogle af de dyr og planter, der skal stå langs stien. Når modellerne er færdige, skal de bygges i træ.

Seriøs elevinddragelse

Ifølge Birgitte Edens er det ikke bare eleverne, der har fået en helt anden skoledag. Lærerne oplever, at de har fået en helt anden opgave og rolle end tidligere, fortæller hun.

- De taler faktisk om, at de har fået et langt bedre samspil med børnene, fordi de taler mere med det enkelte barn, når de har projekt, og børnene for eksempel beder om hjælp, fordi de er strandet i en udfordring. Og at eleverne på den måde efterspørger læring, gør det også noget nemmere og mere motiverende at undervise, i forhold til når man som lærer skal tvinge læring igennem.

Et meget vigtigt element i Playful Learning er, at eleverne skal være aktivt deltagende. Derfor fylder elevinddragelse rigtig meget på Vestre Skole. Som nævnt er børnene for eksempel med til at bestemme, hvilke projekter der skal arbejdes med hen over året. Her bruger de en metode, som ledelsen blev introduceret for på en studietur til Island for nogle år siden.

- Inden vi tog af sted, tænkte vi, at vi egentlig var forholdsvis gode til at inddrage børn i egen læring. Men i Island så vi noget, hvor vi tænkte, at okay, så gode var vi heller ikke. Det er en metode til, at børn får indflydelse på, hvad de skal arbejde med. Det handler om at undersøge, hvad de er optaget af, og så på baggrund af det finde frem til nogle emner for projekter, som de så til sidst stemmer om. Det betyder ikke, at alle børn får deres vilje, men det er en demokratisk proces. Og vi har derfor børn helt ned i 3. klasse, som kan fortælle, at i år skal vi arbejde med de her fem projekter.

Birgitte Edens fortæller om et projekt, som eleverne i 2. klasse selv fandt på. De kaldte det slet og ret Op, og i starten var lærerne lidt skeptiske over for ideen, men projektet kom til at handle om alt det, der er i himmelrummet.

- Det blev et fantastisk projekt, der kombinerede mange fag, men det var nok ikke et projekt, lærerne nogensinde havde fundet på, siger Birgitte Edens med et smil.

Et andet sted, hvor elevinddragelse er taget til et nyt niveau, er i skole-hjem-samtalen, som er omdøbt til ’elevstyrede samtaler’.

- Før var skole-hjem-samtale noget, hvor eleven sad sammen med forældrene, og læreren sad på den anden side af bordet, og så sad de voksne tit og talte sammen hen over hovedet på barnet. I dag sidder eleven faktisk på samme side som læreren og fortæller om sin egen læring. På forhånd har eleven sammen med læreren forberedt sig på, hvad det skal handle om. Det kan være det faglige, men også det sociale, siger Birgitte Edens og fortsætter:

- Vi oplever, at børnene er så ærlige og kan fortælle meget mere, end vi overhovedet havde forventet. De elevstyrede samtaler gør også, at forældrene får et helt andet indblik i deres børns skolehverdag og i, hvad de kan. Og det er altså børn helt ned til 0. klasse. De har nogle små hjælpekort med portfolier, hvor de kan vise, hvad de har lært.

Hun indrømmer, at nogle forældre i starten var skeptiske over for de elevstyrede samtaler.

- Nogle forældre vil gerne have at vide, om deres barn klarer sig middel eller over middel. Om det er et 7-tal eller et 12-tal. Vi prøver at fortælle dem, at det også handler om de kompetencer, som børnene skal have. Et tal siger ikke ret meget, men at man får at vide, at ens barn faktisk er megagod til at samarbejde, til at reflektere, til at have sin egen mening om tingene, til at formidle ting, til at stå op for sig selv og så videre, det er noget helt andet, siger Birgitte Edens.

Hun er ikke bekymret for, om det styrkede fokus på børnenes kompetencer går ud over deres færdigheder i fagene, som i højere grad er det, de bliver målt på til afgangsprøverne. Dels træner de som tidligere nævnt også færdigheder indimellem. Dels ser det faktisk indtil videre snarere ud til, at Playful Learning har en positiv effekt på afgangsprøverne.

Ifølge Birgitte Edens har flere elever i hvert fald fået bedre karakterer end forventet, særligt til mundtlige eksamener.

- Og der er elever, som i dag lykkes med at gå til eksamen velforberedte og har gode eksamensoplevelser, hvor der måske tidligere ville have været tvivl om, hvorvidt de overhovedet kunne gennemføre en eksamen, siger Birgitte Edens. Og for hende er det vigtigste, at eleverne går fra skolen med en fyldt rygsæk og føler, at de faktisk er lykkedes.

No items found.

LEGO Fonden blander sig ikke

At Playful Learning er støttet af LEGO Fonden, ser Birgitte Edens ikke noget problem i.

- Der har ikke været noget tidspunkt, hvor vi har følt, at LEGO Fondenvar til stede. Den måde, LEGO Fonden har en rolle på, er, at de låner af vores miljøer. Der bliver lavet en rapport hvert år, en evaluering, hvor de får data om, hvad der sker, når man arbejder på den her måde, på alt fra forældreniveau til medarbejder- og lederniveau og elevniveau. Så det er den måde, vi betaler tilbage på, kan man sige. Og det er godt for os også, for der er altid nogle ting, vi kan blive bedre til. Så det er også en evaluering for os, som gør, at vi ved, hvor vi står, og hvad vores bedste næste træk skal være, siger Birgitte Edens.

At der er forskere, der har kritiseret de store fonde for at snige skolereformer ind ad bagdøren, uden at der har været en demokratisk proces, tager Birgitte Edens ret roligt.

- Der er jo ikke nogen, der har fortalt os, hvad vi skal gøre. LEGO Fonden har præsenteret os for blomsten, for Playful Learning. Men det er det eneste. Og jeg tænker, at det har givet os en mulighed for at skabe en bedre skole og hele tiden tænke skole på en ny måde.

-------------------------------------------------------------------------

PL-KOORDINATORER
Alle teams på Vestre Skole har udpeget en PL-koordinator, som mødes med ledelsen i et videndelingsforum en gang om måneden. Her drøfter de både udfordringer, succeser og gode ideer i forhold til arbejdet med Playful Learning. Det kan for eksempel være de elevstyrede samtaler. Efterfølgende deler PL-koordinatorerne deres indsigter med deres team. Forummet trækker indimellem på rådgivning fra konsulentfirmaet Imagine If.
Ifølge Birgitte Edens er det særlige ved forummet, at de altid har et fælles fundament at stå på. Som hun siger: ”Vi har også haft teamkoordinatorer før og videndeling, men vi kunne aldrig helt få det til at give mening, fordi vi ikke havde det her fælles tredje”.

----------------------------------------------------------------------------

Ledelse tæt på

Skolen har fået tilført ekstra midler til projektet i i alt fire år. Kommunen har derudover stillet kurser til rådighed for lærerne i opstartsfasen, ligesom skolen har fået rådgivning fra et eksternt konsulentfirma. Men at lave sådan en så stor transformation på en hel skole kræver først og fremmest masser af ledelse tæt på, understreger Birgitte Edens.

- Det er os som ledelse, der hele tiden skal have en finger på pulsen i forhold til hele det strategiske i, hvordan vi sikrer, at alle lærere kommer godt på vej, hvordan vi understøtter de enkelte teams, hvordan vi bliver vi ved med at holde tingene i kog. Og min holdning er, at det her ikke er noget, vi bliver færdige med de næste mange, mange år. Jeg ved ikke, om man kan blive færdig med det, for det handler også om at blive ved med at kigge på, om vi nu gør det rigtigt. Vi skulle gerne hele tiden lave skole for de børn, vi har, siger Birgitte Edens, der kommer med følgende råd til andre, der har lyst til at gennemføre en større forandring:

- Det handler ikke om at tænke kæmpe tanker eller om at være enormt dygtig eller en enormt stærk strateg. Det handler om at have mod til at prøve nogle ting af. Når man skal igennem en så stor transformation, er der ting, man kommer til at overse. Der er også personaler, som bliver utrygge, forældre, som bliver sure, og ledelseskolleger, som tænker, hvad har du gang i? Men bliver du ved med at gøre det, du altid har gjort, så får du de samme resultater. Og bare fordi man prøver noget af, er det ikke sikkert, at det er det, man skal gøre forever.

LEGOs evaluering 2024

Konsulentvirksomheden Imagine If evaluerede Playful Learning på Vestre Skole i november-december 2024. Eleverne blev blandt andet interviewet om deres oplevelser med de mange projekter, de havde arbejdet på, siden de startede med PL. De kunne huske de forskellige emner, der var inkluderet, og læringsindholdet i hvert af dem. ”Udformningen af et projekt ser ud til at gøre det lettere for eleverne at huske, hvad de gjorde, fordi i den periode var næsten hele deres skoleerfaring fokuseret på en enkelt ide”, konkluderer evalueringen og fortsætter:

”I overvejende grad er eleverne på Vestre Skole positive over for deres erfaringer med Playful Learning”. Sammenlignet med den forudgående evaluering var der færre elever, der oplevede ”en væsentlig kontrast mellem lektioner, hvor de arbejdede på et projekt, og dem, hvor de ikke gjorde”. Evalueringen konkluderer på den baggrund, at eleverne oplever projektbaseret læring som en ”normal” del af det at gå i skole på Vestre Skole.

Flere elever følte, at de havde en rolle i at beslutte, hvad de ville arbejde med. Meget få elever oplevede, at projekt-emnerne var uinteressante, men én elev påpegede, at selvom emnet var baseret på en ide fra klassen, var indholdet af projektet stadig lærer-besluttet. Evalueringsrapporten kommer derfor med anbefalinger til, hvordan man i endnu højere grad kan involvere eleverne i projekternes indhold.

Læs flere artikler

Se oversigt over artikler