Fagfornyelse, fagfornyelse og atter fagfornyelse. På trods af de mange spændende diskussioner og debatter i uddannelsesverdenen det seneste stykke tid er det nærmest blevet til overskriften på mit formandsår i Danske Skoleelever. Det synes jeg udelukkende er fortjent, for fagene har i den grad brug for den fornyelse, som alle snakker om. At få lov til at sidde med ved bordet, når der træffes beslutninger om, hvad fremtidens skoleelever skal undervises i, er for mig et kæmpe privilegium.
Vores skole har længe haft behov for den politiske opmærksomhed og forandring, som vi ser lige nu. For den aktuelle virkelighed er desværre den, at undervisningens mange bindende mål har taget fokus fra den skole, vi faktisk har lyst til at skabe. Den, hvor eleverne faktisk oplever den læringslyst, fordybelse og det engagement, der står beskrevet i folkeskolens formålsparagraf. Derfor er det også for mig at se en kæmpe politisk sejr, at de problematikker nu belyses.
En af fagfornyelsens allervigtigste opgaver er at sikre elevinddragelse på tværs af alle fag. Sidste år offentliggjorde vi i Danske Skoleelever i samarbejde med Børnerådet og UNICEF Danmark en undersøgelse, der viste, at omtrent 40 % af eleverne oplevede en lav eller meget lav grad af medbestemmelse, mens hele 60 % ønskede en højere grad af medbestemmelse. Det er et både alvorligt og akut problem, når man samtidig tænker på, at samme undersøgelse viste, at der er en direkte sammenhæng mellem inddragelse og trivsel.
Heldigvis er der lyse tider i vente for os elever – i hvert fald dem af os, der godt kan lide at have indflydelse på vores egen hverdag. Med aftalen om fagfornyelsen i februar bliver elevinddragelse nemlig et af fire bærende principper for fremtidens fag, så fremtidens fagplaner skal have elevernes medbestemmelse og samarbejde med læreren for øje. Folkeskolen skal ifølge sin egen formålsparagraf være præget af demokrati – og ifølge mig er elevinddragelse den helt rigtige vej at gå, hvis vi elever skal dannes til et demokratisk samfund.
Det er selvfølgelig let for mig at sige. Inddragelsesprocesserne langsommeliggør mange af de beslutninger, der ellers kunne være truffet langt hurtigere, så selvfølgelig føles det frem for alt besværligt og uoverskueligt. Men sådan er det nu engang bare med demokrati for at sige det ligeud. Vi må ikke lade de umiddelbare udfordringer overskygge de langsigtede fordele ved elevinddragelse, og derfor håber jeg også, at I som skoleledere vil gå forrest og vise, at I værner om det princip på jeres skole, og at det kan lade sig gøre – for tro mig, det kan det sagtens.
Vi elever vil meget gerne hjælpe, både når det kommer til den daglige drift, og også når det kommer til udviklingsprogrammet for fagfornyelsen. For vi håber inderligt, at I vil melde jer på det og tage forskud på nogle af de nye fantastiske muligheder, der følger med. Vi elever glæder os helt vildt meget til den nye og mere inspirerende undervisning, hvor både vi, vores lærere og ledere i langt højere grad kan få lov til at udfolde sig og faktisk bruge tid på det, der betyder noget i en skolevirkelighed.
Vi ser frem til de forandringer, som fagfornyelsen bringer med sig, og til de nye muligheder, der følger med. Vi håber, at I vil vise skolens personale, at det er værd at bruge den ekstra tid på inddragelse, når vi ved, hvor vigtigt et greb det er for både trivsel, dannelse og kvalificering af beslutningerne, der skal træffes – vi elever er trods alt eksperter på egen skolegang. I sidste ende handler det om, at der ligger et kæmpe uforløst potentiale i inddragelsen, og vi elever er klar til at hjælpe både ude på skolerne og som organisation – I tager bare fat.
Indlægget er udtryk for skribentens holdning.