Guide
21.1.2025

Sådan leder du Generation Z

Den nye generation på arbejdsmarkedet kommer med stor energi, lyst til at udvikle sig og høje forventninger til at blive en del af et fællesskab på arbejdspladsen. Det kræver nærværende ledelse og stiller store krav til dig som leder. Få forsker Karen Christina Spuurs tips til generationsledelse.
Grundig onboarding

Giv de nye medarbejdere stor ledelseskraft og ekstra opmærksomhed i starten. Generation Z kan være usikre og famle sig frem, og mange ledere og erfarne kolleger glemmer ofte, hvor usikre de selv var som nye på arbejdsmarkedet. Vær tydelig om, hvad de kan forvente af organisationen og dig som leder, og hvad du forventer af dem. Vil der være en faglig mentor eller en social ’buddy’? Sørg for at være tilgængelig for spørgsmål og sparring, især i starten af deres ansættelse.

Dyrk og styrk relationen

Det er en nøgle til fastholdelse at forstå, hvor vigtigt det er at have tilknytning til fællesskabet og en stærk og god relation til dig som leder, der især i den første tid er deres faste holdepunkt. De insisterer på, at du ser dem som hele mennesker og ikke kun som faglighed, og det betyder meget, at du spørger til hunden eller hamsteren, og hvordan det gik i weekenden.

Fokuser på meningsfulde opgaver

Generation Z motiveres af opgaver, der giver mening og er i tråd med deres personlige værdier. Hvis de ikke kan se, hvor de bidrager til noget større eller skaber værdi for samfundet, så søger de hurtigt videre, fordi det er så indarbejdet i dem, at alt skal give mening – for dem som person, men også i forhold hvordan de bidrager til teamet og afdelingen. Kommuniker, hvordan deres indsats passer ind i skolens og kommunens overordnede mål og vision.

Hav fokus på læring

De unge har travlt og er vokset op med, at de er blevet målt og vejet, og hele tiden at skulle præstere og udvikle sig. Som nye på arbejdsmarkedet kommer de ud med en tro på, at de hele tiden skal være i bevægelse. Så tal opgaver og funktioner ind i et læringsperspektiv. Fremhæv deres faglige udvikling, og hjælp med at identificere styrker, og hvor de kan vokse. Anerkend deres indsats og resultater, og skab muligheder for læring med kurser, projekter og mentorordninger.

Tilbyd feedback og sparring

Generation Z er vant til, at læring foregår ved dialog i grupper og en ligeværdig feedbackkultur, og de forventer det samme på arbejdspladsen. Mange erfarne ledere forstår ikke, at de unge udfordrer og stiller spørgsmål til faste strukturer, processer, rammer og vilkår, fordi de aldrig selv er blevet klappet på skulderen for det og glemmer, hvor meget det kan flytte folk. Det slår mange unge sig på, fordi feedback hjælper dem med at føle sig set og forstå, hvordan de kan forbedre sig.

Skab et inkluderende fællesskab

Generation Z trives i stærke fællesskaber og netværk. De værdsætter samhørighed og trivsel, som kan opnås gennem teamaktiviteter, sociale arrangementer og samarbejdskultur. Men de kan også slå sig på jargonen i personalerummet, på og der kan være brug for at styrke den sociale lim mellem generationerne. Organiser arbejdsfællesskaber, hvor de yngre får sparring af kolleger, der er glade for at lære fra sig, og giv Z’erne opgaven at arrangere fælles arrangementer.

Klæd på til forældresamarbejdet

Yngre lærere synes ikke bare, det kan være svært at håndtere en hel klasse selv, men også forældrene, der kan spamme på Aula i døgndrift og forventer, at deres barn bliver behandlet individuelt. Z’erne er vant til ikke kun at bevæge sig i den professionelle del, men også ind i det private, og derfor kan det være svært at finde ud af, hvor grænsen går. Det er vigtigt at være opmærksom på at klæde dem på til – for eksempel ved at koble dem sammen med erfarne lærere.

Vær tydelig og konkret

Generation Z er vant til at sige, hvad de gerne vil have, og hvor de er usikre. Som leder skal du give tydelige, klare og konstruktive beskeder om, hvilken retning du ønsker, og hvordan I opnår det – sammen. Undgå vage beskeder, men vær specifik, brug eksempler, og giv gerne konkrete opgaver, hvor de bliver ansvarlige for et projekt eller område forholdsvis hurtigt. Z’erne er omstillingsparate og ikke bange for at prøve noget nyt eller arbejde på en ny måde, hvis de kan se, det giver mening.

Udnyt digitale kompetencer

Den digitale generation er vokset op med teknologi og har en stærk it-intuition. De er hurtige til at lære nye systemer og kan ofte finde løsninger på teknologiske udfordringer. Så giv dem mulighed for og anerkendelse ved at bruge deres teknologiske styrker og bidrage til digitalisering i skolen og undervisningen.

Work-life-balance

Er der noget, Generation Z insisterer på, så er det fleksibilitet. For dem handler det mindre om work-life-balance, men mere om life-work-balance. Derfor kan de have svært ved at indrette sig efter vagtplaner og forventer, at de kan laves om. Det kan være en udfordring at arbejde med som leder, men husk, at uerfarne nyansatte kan have brug for at forstå alle mellemregningerne og få forklaret kompleksiteten, når der skal tages højde for mange medarbejdere.

blå bog

Om Karen Christina Spuur

  • Ledelseskonsulent, tidligere lektor i ledelse, organisation og kommunikation på Cphbusiness samt projektleder på forskningsprojekter om ledelse af unge, unge ledere og generationsledelse.
  • Forfatter til flere bøger, blandt andet ”Ledelse af unge – tiltræk og fasthold med nærværende ledelse” samt ”Ledelse på tværs”, om at lykkes med at lede alle generationer på arbejdspladsen.

Søg viden om generationsledelse i nyt AI-ledelsesværktøj

Karen Christina Spuur har sammen med sin tidligere lektorkollega Per Bergfors udviklet et nyt og avanceret  AI-ledelsesværktøj designet til ledere, der ønsker at udvide deres horisont og dygtiggøre sig inden for ledelsesmæssige kompetencer. Værktøjet er gratis og bygger på viden fra Karen Christina Spuurs forskning og bøger og Per Bergfors’ dybdegående viden om talentudvikling.

Prøv AI-ledelsesværktøjet gratis

Læs flere artikler

Se oversigt artikler