De fleste skoler anvender visuel støtte til skolens yngste elever. Når eleverne kommer på mellemtrinnet og i udskolingen, afvikles den visuelle støtte ofte, enten fordi eleverne vurderes for store til den slags, eller fordi klassen får en anden lærer, der er vant til at have de større elever, hvor vurderingen er, at det ikke er nødvendigt med visuel støtte.
Men også hos de større elever kan lærerne gøre en forskel i forhold til at hjælpe eleverne med at holde overblik og dermed give overskud til at komme igennem skoledagen på en god og læringsrig måde.
Bogens forfatter, Signe Søndergaard Baden, mener, at alle elever kan have stor glæde af visuel støtte, og at behovet for visuel støtte ikke forsvinder, fordi eleverne bliver ældre. Den visuelle støtte er med til at skabe struktur og forudsigelighed, uanset alder for eleverne i grundskolen. Det vil dog være en fordel for eleverne, hvis de er introduceret for den visuelle støtte tidligt i skoleforløbet og på denne måde oplever den visuelle støtte som en rød tråd op gennem grundskolen.
Efterhånden som kompleksiteten stiger for eleverne, bliver der i disse år flere og flere arbejdsformer og udtryksformer, som eleverne skal forholde sig til og navigere i. Dette er gældende både i skolen og uden for skolen, og der er for mange børn og unge et større behov for at bevare overblikket. Her spiller den visuelle struktur for dagen og lektionerne en rolle, hvorved eleverne blandt andet kan hjælpes til at holde snuden i sporet i forhold til at vide, hvad der skal ske, og hvor længe de skal være i den pågældende opgave.
“Visuel støtte i skolen – en praktisk guide til indskoling, mellemtrin, udskoling og SFO” giver en kort og præcis indføring i baggrunden for at anvende visuel støtte til de pågældende aldersgrupper. Her introduceres læseren for hjernens udvikling på de pågældende alderstrin, og hvilke eksekutive funktioner der er på arbejde og dermed kan have behovet for visuel støtte.
Kapitlerne er bygget op over samme skabelon og argumenterer således for vigtigheden i at strukturere og tydeliggøre, hvad der skal ske gennem lektionerne og dagen på alle niveauer i skolen.
Bogens overskrifter består af spørgsmål bygget op omkring hv-ord. På denne måde er forfatteren med til at bevare overblikket hos læseren og give denne gode ideer til, hvordan en lektion kan bygges op af hv-ord. Læseren oplever sig klædt på i forhold til at få stillet et spørgsmål, som direkte bliver besvaret i teksten. Derved holdes strukturen også for læseren.
Bogen henvender sig til alle, der arbejder med elever i grundskolen. Den henvender sig ikke direkte til skoleledelserne, men derfor vil det alligevel være relevant for skoleledelser at overveje, hvordan den visuelle støtte kan understøtte den daglige undervisning og skoledag for alle elever på et strategisk niveau. På den måde kan den visuelle struktur være med til at understøtte gode fællesskaber, hvor energien hos eleverne bliver brugt fornuftigt og kommer læringen til gode.
Visuel støtte i skolen – en praktisk guide til indskoling, mellemtrin og SFO

Forfatter
Signe Søndergaard Baden
Forlag
Dafolo
Antal sider
136 sider
Pris
303 kroner
Anmeldelsen er skrevet af

Christina Fodgaard
Afdelingsleder, Vejgaard Østre Skole i Aalborg
Læs flere anmeldelser
Se oversigt over anmeldelser af bøger og spil