Anmeldelse
13.6.2025

Veje til psykologisk tryghed

Forfatter
Mette Ploug Meineche
Forlag
Dafolo
Antal sider
194
Pris
487,50

Med bogen Veje til psykologisk tryghed har forfatteren ramt et praksisfelt, der helt specifikt giver redskaber og tilgange til at styrke og opbygge den psykologiske tryghed i teams. Det er en meget praksisnær bog med 24 konkrete samtaleformer. Og en bog, hvor man bliver ført ind i, hvor vigtigt psykologisk tryghed er for teamets performance i forhold til trivsel og ikke mindst opgaveløsningen, som teamet er sammen om.
Bogen er inddelt i tre dele. Del 1 er en indføring i begrebet psykologisk tryghed.
Del 2 er en vejledning i brugen af samtaleformerne. Det er et vigtigt afsnit for facilitatoren af teamsamtalerne og kan med fordel genlæses ved nye samtaleforløb. Den sidste del, del 3, er en gennemgang af bogens 24 samtaleformer.
Intentionen med bogens 24 samtaleformer er, at teams og medarbejdere erfarer en progression i deres samarbejde. Denne progression og arbejde med psykologisk tryghed skal giver dem mod, vilje og energi til deres videre samarbejde. Beskrivelserne af samtaleformerne synes jeg er tydelige, overskuelige og godt beskrevet i samtaleguiden i del 3.
Psykologisk tryghed skal skabes forlods. Der skal fortløbende arbejdes med at forebygge og vedligeholde den psykologiske tryghed i teamet, mellem team og i hele organisationen. Vigtigheden i dette forebyggende arbejde ligger i, at det er med til at styrke det psykiske arbejdsmiljø med at minimere stress og i sidste ende undgå sygemeldinger. Det mener jeg, at de 24 samtaleformer i bogen vil kunne bidrage til. Jeg har i forbindelse med denne anmeldelse ikke haft mulighed for at afprøve samtaleformerne ind i et teamsamarbejde, men de virker til at være lige til at kunne gå til.
Psykologisk tryghed er ikke noget, der bare kommer, eller som er konstant, efter at den er etableret. Den skal vedligeholdes, da den som en organisk form bliver præget af relationerne og konteksten. Det er da også en af bogens pointer, at samtaleformerne er øvebaner for teamene. ”Teamet må huske, at den psykologiske tryghed skal værnes om og arbejdes med for at bestå”.
I en skolesammenhæng kan jeg se, at bogen har et stort potentiale og anvendelsesmuligheder for ledere, mødeledere, lærings- og teamvejledere eller for medarbejdergruppen. De strukturerede samtaleformer skærper fokus på den fælles opgave ved at styrke den psykologiske tryghed og dermed kvaliteten af trivsel i det daglige arbejde.
Som en fin invitation, og i den psykologiske trygge ånd, opfordrer forfatteren til at dele erfaringer, fejl og gode råd i brugen af samtaleformerne med forfatteren selv, og gerne med hinanden.

Anmeldelsen er skrevet af
Martin Rahr Bøgeskov
Souschef, Ejerslykkeskolen i Odense

Læs flere anmeldelser

Se oversigt over anmeldelser af bøger og spil