Anmeldelse
6.2.2025

Ledelsesevaluering – En grundbog og en praktisk guide

Forfatter
Stephanie Semay Bäckström
Forlag
Dansk Psykologisk Forlag
Antal sider
320 sider
Pris
399 kroner

I mine 10 år som skoleleder har jeg været med til at gennemføre fem trivselsundersøgelser og står nu over for den sjette. Ledelsesevalueringerne har været anonyme spørgeskemaer. Resultaterne har varieret bredt, og jeg arbejder, nok som de fleste andre ledere i skolen, med en daglig ambition om at gøre en positiv forskel. Derfor har jeg fundet ledelsesevaluering både spændende og skræmmende. Som leder har jeg selv oplevet udfordringerne ved at håndtere anonym feedback fra evalueringer. Det er en menneskelig forsvarsmekanisme at tage det personligt, især når feedbacken står i kontrast til det, medarbejdere har sagt til eksempelvis MUS-samtaler, eller feedbacken er reel, og man benytter coping-strategi, hvor man tænker, ’at det nok handler om andre i ledelsen’.  
Bogen gav mig en vigtig indsigt: at anonym feedback ikke nødvendigvis er en højere sandhed, MEN netop giver et fingerpeg om, at der er noget, der skal tages fat på, og at det er en kvalitet i sig selv, at en ledelse er villig til at se forbi det personlige og fokusere på adfærden. Det har hjulpet mig til at få placeret den feedback, som jeg ikke tidligere har kunnet placere – og bruge den konstruktivt.
Bogen præsenterer tre overbevisende grunde til, hvorfor ledelsesevaluering er vigtig:

1.     Den betaler sig
Ledelsesevaluering har en positiv effekt på organisationen. Den skaber bedre trivsel blandt medarbejdere og sikrer, at lederen kan udvikle sine styrker og afhjælpe svagheder. Bogen forklarer, hvordan systematiske evalueringer kan forbedre arbejdsforhold og produktivitet. For eksempel kan evalueringer hjælpe med at identificere områder, hvor kommunikationen halter, og hvor medarbejdere mangler klarhed om mål og forventninger. På den måde bliver ledelsesevaluering en investering, der på sigt skaber resultater.

2.     Ledere tror, de er bedre, end de er
En af bogens centrale pointer er, at mange ledere overvurderer deres egne evner. Ifølge forskningen, som bogen refererer til, har mange ledere et urealistisk positivt billede af deres egne kompetencer. Dette kan skabe blinde vinkler og forstærke problemer i organisationen. Bogen anbefaler en struktureret tilgang til opfølgning på evalueringer for at hjælpe ledere med at opnå ægte selvindsigt. Det handler om at være ærlig over for sig selv og tage kritikken som en mulighed for forbedring.

3.     Den forebygger ledelsesafsporing
Ledelsesafsporing opstår, når en leder stopper med at udvikle sig, mister motivationen eller undlader at justere sin adfærd. Bogen beskriver, hvordan evalueringer kan fungere som et værktøj til at identificere tidlige tegn på afsporing. For eksempel kan feedback fra medarbejdere afsløre, hvis en leder er blevet distanceret eller rigid i sin tilgang. Det er afgørende, at ledere er villige til at lytte til denne feedback og omsætte den til handling, hvis de ønsker at forblive relevante og effektive i deres rolle.

Bogen er på 300 sider fordelt på 10 kapitler, hvor forfatteren tager læseren ved hånden med en grundig introduktion og afslutning til hvert kapitel. Indledningen tilbyder en historisk gennemgang af ledelsesstile fra 1900 til 2000, hvilket giver et solidt udgangspunkt for resten af bogen.
Ifølge en amerikansk ledelsesforsker, som bogen refererer til, befinder vi os nu i en ledelsesæra, hvor lederen skal være autentisk og samtidig være åben for justeringer. Bogen påpeger også, hvordan køn spiller en rolle i ledelse – eksempelvis hvordan mandlige og kvindelige ledere ofte opfattes forskelligt, selv når de udviser samme adfærd.  
Bogen laver en vigtig distinktion mellem leder- og ledelsesevaluering. Førstnævnte fokuserer på lederen som person, mens sidstnævnte retter sig mod lederens adfærd. Det er netop denne adfærd, som evalueringer skal fokusere på for at sikre, at lederen ikke bliver ledelsesafsporet.
Ledelsesafsporing kan vise sig som manglende udvikling, utilfredshed eller i værste fald en opsigelse. Bogen beskriver, hvordan evalueringer kan afsløre tidlige tegn på afsporing og hjælpe lederen med at tage imod og handle på feedback – en evne, der kræver selvindsigt og åbenhed.
”Ledelsesevaluering – En grundbog og en praktisk guide” er en omfattende og spændende bog, der kombinerer teori og praksis. For skoleledere og andre i lederroller tilbyder bogen brugbare redskaber til at forbedre selvindsigt og forebygge ledelsesafsporing. Den giver ikke blot viden, men inspirerer og opfordrer til at give tid til refleksion over egen ledelsesstil. 

Anmeldelsen er skrevet af
Trine Borch
skoleleder, Amager Fælled Skole

Læs flere anmeldelser

Se oversigt over anmeldelser af bøger og spil