Anmeldelse
1.4.2025

Ansigterne på gangen

Forfatter
Michala Schnoor (Red.)
Forlag
Akademisk Forlag
Antal sider
192 sider
Pris
249,95 kroner

Så simpelt og så komplekst på samme tid! Skønlitteratur om ledelse via legen med ord. 
Ledelse kan være en ensom disciplin fyldt med tvivl. Blandt andet derfor giver det virkelig god mening for en stund at skifte det faglitterære ledelsesstof ud med skønlitterære noveller med temaet ledelse. Litteratur ligger inde med et dannelsespotentiale, som netop kan inspirere til refleksion og stille undren over eget lederliv.
Det var derfor med store forventninger, at jeg modtog ”Ansigterne på gangen” og gik i gang med læsningen. Novellesamlingen indeholder 10 noveller med bidrag fra velkendte og veletablerede forfattere som Jesper Wung Sung, Jens Blendstrup med flere. Men man præsenteres også for mindre kendte forfatterskaber, det synes jeg, redaktionen skal værdsættes for.

Nogle noveller rammer mere end andre. Sådan vil det nok ofte være i en novellesamling, og særligt når man læser med sin egen ledelseskontekst som afsæt. For mig var særligt Nye-Gitte, Sidste nat og Lyset gennem vinduet fantastisk læsning – måske fordi de levede op til præcis det, jeg forestillede mig. Men alle de andre noveller er også velskrevne og absolut læseværdige. 
Bogens første novelle, Og så bliver jeg usikker igen, er for eksempel skrevet fra et medarbejderperspektiv og beskriver, hvad mørk ledelse kan få af konsekvenser. Det var overraskende – da temaet ’ledelsesnoveller’ på forsiden havde henledt mig til at tro, at alle noveller ville have en leder som fortæller. De 10 noveller veksler mellem at have lederen som hovedperson og en medarbejder som hovedperson. Det skærper ens egenrefleksion, at det ikke nødvendigvis er lederens tanker, man har adgang til, men derimod hvad dårlig ledelse kan betyde for medarbejdernes (mis)trivsel. Og dårlig ledelse kan gøre ondt – det efterlader flere noveller ingen tvivl om. Broget gummitræ, sidste novelle, har samme tema, så konsekvenserne af dårlig ledelse bliver på den måde en ramme om novellesamlingen og en yderst vigtig påmindelse om, at den hyppigste årsag til jobskifte er netop dårlig ledelse. 

Min eneste lille anke er, at forfatterintroen står før novellen. Her udfolder hver enkelt forfatter kort sine tanker om og erfaring med ledelse. Jeg havde foretrukket det efter novellen, da det i nogle noveller måske kan anspore til en biografisk læsning. Men det giver helt bestemt værdi at have det med. 
Redaktionens ønske er, at novellerne skaber rum for refleksion over emner som etik, magt og værdier i ens ledelsesliv. Den mission er absolut lykkedes med mig som læser. Derfor vil jeg anbefale novellesamlingen til både individuel læsning og også til ledergrupper som fælles læsning af udvalgte noveller. Skønlitteratur kan nemlig noget andet end klassisk ledelseslitteratur, som de skriver i forordet!  

Anmeldelsen er skrevet af
Dorthe Mølgaard Mathiasen
Afdelingsleder på Horsens Byskole

Læs flere anmeldelser

Se oversigt over anmeldelser af bøger og spil