Med blikket vendt udad til omverdenen tager denne bog os med på en rejse, hvor vi bliver mindet om, hvor vigtig den etiske fordring er for vores liv i samspillet med andre mennesker. Som noget hengemt fra en fjern fortid bliver etikken støvet af, og læseren gjort opmærksom på, at den etiske fordring er den vigtigste fordring, alle mennesker er underlagt – til alle tider. Vi har et ansvar, som vi skal tage på os.
Det kan lyde højtideligt og gammeldags, men Pia Søltoft formår at omsætte de gamle dyder til en nutidig forståelse og mulighed for refleksion hos læseren. Man er som læser dybt imponeret af Pia Søltofts viden om Kierkegaard og evne til at oversætte hans budskaber gennem 10 overskrifter til en nutidig verden, hvor etikken er omdrejningspunktet.
I slutningen af bogen giver Pia Søltoft tre konkrete bud på, hvilke parametre der spiller ind på, hvordan vi kan forstå og navigere efter den etiske fordring i vores liv og organisation. Her bliver vi rådet til ikke at forgude vores fornuft og vores følelser og samtidig tale med vores samvittighed.
Budskabet i bogen forbliver på det reflektoriske plan, hvor man indimellem kunne ønske sig lidt flere greb som hjælp til at oversætte til konkret praksis – ikke bare som reflektoriske bud og overvejelser, men også som en mere konkret ’selvhjælpsbog for ledere’. En sådan bog kunne der bestemt være behov for i denne verden, hvor vi skal navigere mellem kunstig intelligens og klimakrise, som Pia Søltoft selv beskriver.
Når det så er sagt, giver Pia Søltoft gennem 10 kapitler meget relevante bud på, hvordan vi kan omsætte den etiske fordring og dermed også, hvordan vi skal forholde os etisk til det, der krydser vores vej i ledelseslivet.
Efter de 10 kapitler stiller Pia Søltoft syv spørgsmål til rådighed, hvor man kan reflektere over bogens emner. Bogen kan således anvendes som en refleksionsbog til sig selv, men kan også tages med i ledelsesteamet, hvor man sammen kan reflektere over spørgsmålene. På den måde kan bogen være med til at sætte retning for, hvordan vi som ledere kan omsætte forståelsen af den etiske fordring til en nutidig og måske fremtidig strategi for organisationer.
I dag kan vi anvende AI-teknologi til mange ting i vores arbejde, men det helt grundlæggende, såsom værditænkning og refleksion over egen praksis, er der kun os selv til at udleve og eksekvere. Pia Søltoft beskriver det meget rammende med, at samvittigheden og friheden kan kunstig intelligens ikke tage fra os.
Bogen minder os således om at tage vores ledelsesgerning alvorligt og gå spadestikket dybere for at sætte retning for en fremtidig verden med etikken som kompas. Der mener Pia Søltoft, og også jeg, at lederne har en helt særlig opgave.
En bog, der bestemt er værd at læse og reflektere over – alene eller sammen med sit ledelsesteam.