Skab mere ledelse og læring gennem teaming
Folkeskolen har tradition for at planlægge kommende skoleår foråret forinden, men måske er det tid til at ændre på det? Tre eksperter beskriver her, hvordan skolen i stedet for at binde sig til faste teamstrukturer kan blive mere fleksibel og tilpasse sig undervejs ved at teame op om opgaver.
Det er en veletableret praksis i folkeskolerne at planlægge alt i detaljer flere måneder i forvejen. Skoleledelserne må derfor ofte planlægge ud fra antagelser om, hvilke opgaver de vil stå over for i det kommende skoleår, og derudfra planlægge skolens organisering. Men vi kan aldrig forudse fremtiden helt præcist. Opgaverne bliver mere komplekse og ændrer sig konstant. Derfor er denne måde at planlægge på ikke længere holdbar. Skolen skal i højere grad være fleksibel og løbende tilpasse sig de opgaver, der opstår.
Teaming er vores bud på at give slip på en fastlåst måde at organisere skolen på. Teaming handler om at samle medarbejdere med forskellige og relevante kompetencer for at løse en opgave bedst muligt. Det er altså ikke et fast team, men et arbejdsfællesskab, der dannes for en kort periode, indtil opgaven er løst.
Der vil stadig være koordinerende opgaver, som faste teams omkring klasser og årgange skal løse, men når vi taler om opgaver, vi ikke kender et entydigt svar på, og hvor vi nogle gange har brug for nye og andre blikke på, er det tid til at teame op, så det bliver opgaven, der definerer holdet, og ikke det eksisterende team, der fortolker opgaven.
På den måde får ledelsen de bedst kvalificerede medarbejdere på opgaverne, og samtidig lærer alle noget nyt undervejs. Der kan også være tale om, at eksterne kompetencer skal i spil fra for eksempel PPR, forældre eller andre resursepersoner som børnene.
Brug medarbejdernes kompetencer
Når skolen arbejder med teaming, giver det mulighed for at udnytte medarbejdernes forskellige kompetencer bedst muligt. Ikke alle medarbejdere skal kunne det samme, men ved teaming får de involverede mulighed for at bruge deres kompetencer på relevante opgaver. Det vil være med til at styrke medarbejdernes faglige engagement og trivsel, da de er udvalgt ud fra særlige kompetencer. Det bliver tydeligere for den enkelte medarbejder, hvad vedkommende kan bringe af værdi for samarbejdet om en konkret opgave og for skolens organisatoriske læring. Med teaming taler vi om at være professionelt lærende omkring konkrete opgaver i særlige kontekster, i stedet for at det som nu sker i faste PLF-konstruktioner på skolen.
Ledelse af teaming
Lisbeth Tarp Mouritzen, Katrine Snellman Brenner og Susanne Harder er alle chefkonsulenter ved Komponent og har skrevet bogen ”Ledelse af teaming”.
Bogen sætter fokus på teaming som tilgang til organisering og ledelse i folkeskolen og bygger grundlæggende på den tese, at vores nuværende team- og ledelsesstruktur ikke i tilstrækkelig grad kan imødekomme de komplekse og modsatrettede krav, som det moderne samfund stiller til folkeskolen og dens fagprofessionelle.
Bogens fokus er de ledelsesmæssige aspekter af teaming, herunder hvordan man skaber holdbare arbejdsfællesskaber med teaming, ledelsesteamets samarbejde og samarbejde med medarbejdere og andre samarbejdspartnere.
Bogen kommer med gode råd til, hvordan man kommer i gang med teaming på egen skole, og hvilke forudsætninger der skal være til stede først. Bogen afsluttes med et forslag til en proces, hvor skolens ledelsesteam sammen kan undersøge, om de er klar til i højere grad at teame midlertidigt op om opgaverne i folkeskolen.
Ledelse flyttes ud på skolen
Teaming gør det også muligt for ledelsen at være tættere på opgaverne, uden at de skal styre alting direkte. Ledelsen kan i stedet hjælpe med at koordinere og sikre, at de rigtige personer bliver sat på de rigtige opgaver, når der i ledelsesteamet er skabt et koordineret billede af opgavens formål og outcome.
Det faglige ansvar lægges efterfølgende hos medarbejderne, og der er tillid til, at deres samlede faglighed, kompetencer og dømmekraft kan skabe de bedste løsninger.
Teaming hjælper altså med at mere ledelse flyttes ud på skolen.
Er din skole klar til teaming?
Teaming kræver, at man er klar til at slippe gamle vaner og turde arbejde på nye måder. Er I klar til det?
Vi har opstillet 12 benspænd, I som skoleledelse kan drøfte og arbejde med, hvis I vil lykkes med at skabe en teamingkultur på skolen.
- Prioriterer I som ledelse stabilitet og forudsigelighed?
- Har skolen en fælles kurs for, hvordan der samarbejdes om skolens opgaver?
- Oplever I som ledelse, at ændringer i bemanding og/eller organisering medfører uro og utryghed på skolen?
- Har skolen ikke velfungerende og trygge arbejdsfællesskaber?
- Bruger I som ledelse tid og energi på at få etableret et godt samarbejde internt?
- Oplever I, at en fast struktur er det vigtigste parameter for samarbejdskulturen på skolen?
- Har I som ledelse et strategisk helikopterblik over skolens kapacitet i forhold til medarbejdernes kompetencer, viden og erfaring?
- Har I som ledelse en koordineret forståelse af, hvad distribueret ledelse er, og hvad det kalder på af ledelsesansvar for ledelsesteamet?
- Har I som ledelse en koordineret forståelse af, hvilket ledelsesansvar I har sammen og hver for sig?
- Har opgaven, der teames op om, et tydeligt formål, og er det tydeligt, hvad de enkelte skal bringe af værdi til samarbejdet?
- Er der balance mellem resurser og ambitioner for opgaveløsningen?
- Har I pseudoinvolvering – for eksempel: Involverer I børn og forældre, uden at deres stemme reelt har en vægt?
MERE OM FORFATTERNE
Lisbeth Tarp Mouritzen, chefkonsulent ved Komponent
Uddannet lærer, diplom i ledelse og master i Ledelse og Organisationspsykologi (LOOP). Har arbejdet med skoleledelse herunder kompetence- og organisationsudvikling samt ledelsesudvikling på skole- og forvaltningsniveau siden 2008 i forskellige kommuner. Underviser på diplom i ledelse.
Katrine Snellman Brenner, chefkonsulent ved Komponent
Uddannet cand.mag. i Religionshistorie og Japansk og videreuddannet inden for ledelse. Har siden 2007 understøttet offentlige ledere og medarbejdere i ledelse, samarbejde og organisationsudvikling.
Susanne Harder, chefkonsulent ved Komponent
Uddannet lærer, cand.mag. i psykologi og pædagogik og master i Ledelse af Uddannelsesinstitutioner. Har undervist på læreruddannelsen og på efter- og videreuddannelser inden for ledelse af skole- og dagtilbud siden 2004. Susanne har mange års erfaring i arbejdet som projektleder og konsulent med kompetence- og organisationsudvikling på skole- og dagtilbudsområdet.
Læs flere artikler
Se oversigt over artikler