Input udefra
3.4.2025

Karakterdannelse kan ikke sættes på formel, men sætter spor

Karakterdannelse er ikke målbar som konkrete færdigheder, men samtidig kræver det målrettethed at arbejde med den. Det paradoks har skoleledelsen på Mølleskolen i Ry erfaret i deres Projekt Karakterdannelse. Erhvervspsykolog Freja Styrbech har fulgt projektet og beskriver her rejsen og paradokser.

Hør historien i Plenum Lyd

Projekt Karakterdannelse står øverst på dagsordenen på Mølleskolen i Ry. Her er skoleledelsen godt i gang med at introducere elever, forældre og lærere på skolen for det dannelsesprojekt, de søsatte sidste år. Folkeskoleloven dikterer, at folkeskolen har til formål at forberede eleverne til deltagelse, medansvar, rettigheder og pligter i samfundet. Skolen skal ikke blot dygtiggøre elever fagligt, men også bidrage til opbyggelsen af livsduelighed og moralsk ansvarlighed. Netop det oplevede viceskoleleder på Mølleskolen Karen Aagaard at komme længere og længere væk fra med elever i nedadgående trivsel og stigende politisk fokus på faglige resultater hos det individuelle barn. Det blev startskuddet til Projekt Karakterdannelse.
Projektet skal få fællesmenneskelige dyder og dannelse til at fylde mere på skolen, og generelt bliver der taget godt imod projektet. Men samtidig bliver det også mødt med spørgsmålet ”hvordan arbejdes der konkret med det?”, hvilket giver anledning til refleksion hos skoleledelsen. For hvordan kan man arbejde konkret og instrumentelt med noget så bredt og grundlæggende for menneskelig sameksistens som dannelsen af karakter?

Det konkrete arbejde med dannelse

Det glæder naturligvis skoleledelsen på Mølleskolen, at projektet er blevet mødt med opbakning fra både forældre, lærere og elever. Det er afgørende at have alle med, da der skal igangsættes en gennemgående kulturændring, der ikke kun foregår på skolen, men også tages med hjem til aftensmadsbordet.  
Sideløbende oplever skoleledelsen dog også stor efterspørgsel på konkretisering af projektet blandt eksempelvis lærere og forældre. De bliver mødt med spørgsmål som: ”Hvordan arbejder I konkret med projektet?” og ”hvilke effekter kan I se af projektet?”. Det er spørgsmål, der er vanskelige at besvare. Skoleleder Henrik Bonde Johansen forklarer, at projektets formål er at skabe en linse at kigge igennem, en kultur, der skal ind at sidde i væggene – og at det derfor kan være farligt at gøre det alt for konkret. Projektet er i sig selv umålbart, og derfor har spørgsmålene givet skoleledelsen en opmærksomhed på nogle af projektets utilsigtede faldgruber.  
Den oprindelige tanke med projektet var som nævnt at skabe et supplement til folkeskolens kompetenceuddannelse, der beror på resultater, handleplaner og individuel målstyring. Her skulle karakterdannelse repræsentere den fællesmenneskelige, mere bløde del af folkeskolen, der ikke på samme måde kan måles og vejes. Derfor kan spørgsmål om metoder og værktøjer, der bruges i arbejdet med projektet, være med til at trække det i en forkert retning. Karakter er ikke noget, der kan uddeles og doseres. Karakter viser sig i samspil med andre mennesker og er derfor ikke målbar på samme måde som konkrete færdigheder.  
Spørgsmålene er dog også relevante, når eksempelvis lærere og pædagoger på skolen skal etablere en fælles indsats i projektet; noget, de hjælper hinanden med, vurderer på, holder hinanden ansvarlige for og koordinerer indsatsen omkring. Konkretiseringen kan dermed være nødvendig for at sætte skub i den kulturændring, som projektet beror på. Det så Mølleskolens ledergruppe eksempelvis også, da de skulle udfolde projektet til forældregruppen. Lige så snart de talte lidt ind i, hvordan de konkret arbejdede med projektet, gav det meget mere mening for forældrene. Og på den måde havde forældregruppen lettere ved at bidrage til kulturændringen; fordi de forstod, hvad de skulle gøre. Den indsigt optegner et grundlæggende paradoks i Projekt Karakterdannelse, som skoleledelsen blandt andre har fået øje på: Et menneskes karakter er situations-specifik og kendetegner det menneske som noget, der kommer til udtryk i særlige situationer og samspil med andre mennesker, og samtidig er det på Mølleskolen noget, der arbejdes bevidst og målrettet med.  

Faktaboks

Projekt karakterdannelse

Projekt Karakterdannelse begyndte på Mølleskolen i Ry, men er eskaleret til et nationalt projekt. Mølleskolen har været projektets pilotskole det første år i udviklingsfasen, og nu er ni skoler landet over trådt med ind i næste fase, udfoldelsesfasen.  
I udfoldelsesfasen bliver grundtankerne foldet ud til elever, lærere og forældre, og projektets initiativer iværksættes på de 10 skoler. Skolerne er nu udviklingshuse for projektet. Det betyder, at de i fællesskab skal bruge deres oplevelser og erfaringer til at bygge Center for Karakterdannelse, inden projektet udbredes til folkeskoler landet over fra 2026 frem mod 2033.
Tanken med centret er, at det skal udruste og udvide folkeskolekulturen, så der ikke længere primært fokuseres på kompetenceuddannelse. I stedet skal folkeskolen stå på to ben: kompetenceuddannelse og karakterdannelse. Kompetenceuddannelse skal fortsat prioriteres for at sikre folkeskolens høje faglighed og individuelle målsætninger. Dog skal karakterdannelse være et naturligt andet ben i folkeskolekulturen, der netop udvikles og etableres i Projekt Karakterdannelse.  
Lige nu implementeres dette gennem arbejde med karakterstyrker som vedholdenhed, selvkontrol, tillid, viljestyrke, nysgerrighed, ansvarlighed, engagement, empati, taknemmelighed og livsmod. Ideen er, at de to ben skal supplere hinanden, men også være indbyrdes forbundne. En større grad af fællesmenneskelighed hos eleverne vil også styrke deres faglige samarbejdsevner, hvilket forventeligt vil højne det faglige niveau.

At lede med paradokser  

Paradokser opstår, når to tilsyneladende modsatrettede logikker begge er sande – og samtidig uadskillelige. I stedet for at vælge side kræver paradokstænkning, at man rummer begge perspektiver og finder måder, hvorpå de kan spille sammen i praksis.
På Mølleskolen står ledelsen med en opgave, der både er abstrakt og filosofisk – og samtidig underlagt et politisk og organisatorisk krav om at kunne måles og dokumenteres. De har valgt ikke at reducere dannelsesprojektet til enten det ene eller det andet, men forsøger i stedet at gøre det abstrakte mere håndgribeligt. Et eksempel er, at man registrerer en stigning i elever, der hilser godmorgen til hinanden – en konkret adfærd, som måske netop er et udtryk for en begyndende karakterdannelse. Det er ikke noget, man kan fremvise i et regneark, men det rummer alligevel værdi og retning.

Ledelsen arbejder også med flere grundlæggende spændinger i projektet:

  1. Didaktik og kultur: Didaktikken giver strukturen og redskaberne. Kulturen bærer stemninger, værdier og det fælles sprog. Begge er nødvendige, men de trækker i forskellige retninger og kræver bevidst ledelsesopmærksomhed.
  1. Eksistentiel vs. instrumentel dannelse: På den ene side dannelse som mål i sig selv – at blive et helt menneske. På den anden side dannelse som robusthed og kompetencer til at klare sig i samfundet og på arbejdsmarkedet. Heller ikke her er det enten-eller.
  1. Lov og liv: Der skal være struktur, retning og tydelighed. Men uden at kvæle det frisættende og myndiggørende element, der giver plads til kritisk tænkning og personlig udvikling.

Paradokserne tilføjer kompleksitet til ledelsesopgaven – og det skal de have lov til. For netop heri ligger muligheden for at arbejde med noget, der ikke bare er endnu et projekt, men en langsigtet kulturændring. På Mølleskolen har man erkendt, at karakterdannelse ikke kan operationaliseres entydigt. Det kræver
dømmekraft, lokal tilpasning og vedholdende arbejde over tid.
Projektet er sat til at løbe over et helt årti. For det tager tid at ændre, hvad vi måler på, og hvordan vi vurderer, om skolen lykkes. Men det er i gang. Og det er nødvendigt.

Freja Styrbech er erhvervspsykologisk konsulent i Lüscher Erhvervspsykologi

No items found.

Læs flere artikler

Se oversigt over artikler