Profil
5.5.2025

I Lemvig er skolelukninger ikke en spareøvelse, men en investering

Selvom elevtallet falder drastisk, og matriklerne bliver færre, er folkeskolen stadig et højt prioriteret område i Lemvig Kommune. Alle kæmper for skolerne på hver deres måde, og situationen har fremkaldt iderighed og kreative løsninger. Og skolerne er en vigtig brik, hvis udviklingen skal vendes.

Hør historien i Plenum Lyd

Hjælp, vi mangler børn! Lemvig Kommune kæmper man med faldende børnetal, selvom skoler, natur, huspriser og tilbud til familier er i top. I 2024 blev der kun født 118 børn – det laveste antal nogensinde. Om fem år skal de fordeles mellem kommunens seks folkeskoler og fire friskoler.
Skolelukninger, sammenlægninger og flytning af overbygninger til Lemvigs større skoler har præget de seneste år.

- Det har været to turbulente år, siger Inge Thostrup Nørgaard Møller, skoleleder på Tangsø Skole, som måtte afgive sin udskoling til Christinelystskolen i Lemvig i sommeren 2024.

- På de 12 år, jeg har været her, er der forsvundet 1.100 børn i kommunen. Det er voldsomt og noget af en udfordring.

At udskolingen blev nedlagt, kostede Tangsø Skole syv medarbejdere.

- Det er barskt, siger Inge Thostrup Nørgaard Møller og fortæller, hvordan der gik meget negativ energi med det, for det er jo hjerteblod for forældrene. Alligevel har skolen formået at vende energien.

- Da chokket og sorgen havde lagt sig, besluttede vi os for at se fremad. Det har frigivet en masse energi. Vi har en god skole fra 0. til 6. klasse. Og det er de vilkår, vi har.

Skolen er klisteret i mange sammenhænge
Inge Thostrup Nørgaard Møller, skoleleder på Tangsø Skole

Vil bevare de gode skoletilbud

Efter 24 år som borgmester har Erik Flyvholm (V) været med til at snakke og rette skolestruktur mange gange i Lemvig Kommune i Nordvestjylland.

- Vi lukker ikke for at spare, men for at investere i skolerne. Så vi har god kvalitet på vores bygningsmasse, og der bliver afsat mange millioner til at lave udendørs læringsrum, fordi vi gerne vil bevare et rigtig godt skoletilbud med høj kvalitet og god trivsel, siger Erik Flyvholm.

De sidste 10-12 år har kommunen mistet 30 % elever, og derfor følte politikerne sig forpligtet til at gøre noget for at opretholde et godt skoletilbud.

- Skolens størrelse er vigtig for at kunne tilbyde flere spor hele vejen op og valgfag, men også for børnenes trivsel og mulighed for venskaber. Ud fra det var det mest rigtige måske at samle alle børn på en eller to skoler. Men politisk er det bare ikke en mulighed i en kommune med 500 kvadratkilometer areal, hvor to tredjedele bor ude i landdistrikterne, for så kommer nogle til at køre rigtig langt, og derfor ønsker vi at bevare en decentral struktur, siger borgmesteren.

Friskoler popper op

Ofte sker det også i Vestjylland, at der popper en friskole op, så snart en folkeskole lukker. Præcis sådan gik det sidste sommer, da den lille Klinkby Skole knap seks kilometer vest for Lemvig blev lukket som en del af en større omlægning af skolestrukturen i kommunen. Det betød, at de 81 elever fra 0. til 6. klasse skulle flytte ind til den flersporede Christinelystskolen i Lemvig. Men det var ikke uden protester og mange høringssvar fra borgere, der var utilfredse med lukningen af den lokale folkeskole. Så samtidig med at byrådet i Lemvig tog beslutningen sidst i januar 2024, offentliggjorde en lokal initiativgruppe, at en friskole ville købe og overtage bygningerne efter sommerferien, og at 65 elever allerede var indskrevet.

- Skolen er en livsnerve i vores lokalsamfund og til de næste generationer, så vi ikke risikerer, at Klinkby bliver en spøgelsesby, sagde initiativgruppens næstformand, Jesper Trillingsgaard, dengang til TV MIDTVEST.

At lokalsamfundene er stærke i Lemvig, oplevede Inge Thostrup Nørgaard Møller, skoleleder på Tangsø Skole, også, da udskolingen blev fjernet fra hendes skole.

- Forældre, firmaer og foreninger bakker op. Alle ved godt, vi er afhængige af hinanden, siger skolelederen og peger blandet på, at Tangsø Centret lige over for skolen – med haller, svømmehal, wellnesscenter og boldbaner – styrker samarbejdet.

- Det er et kæmpe scoop. Det er de færreste skoler, der bare kan ringe til halinspektøren og låne hallen eller svømmehallen. Det er noget af det, jeg elsker ved mit job, på trods af udfordringerne.

Og samtidig er Inge Thostrup Nørgaard Møller heller ikke i tvivl om skolens betydning.

- Skolen er klisteret i mange sammenhænge. Jeg tror ikke, man kunne trække folk hertil, hvis ikke der var en skole. Sammenhængskraften og energien i et lokalsamfund bliver sværere at opretholde, når man piller ved skolerne.

Skoletilfredshed i Lemvig

Forældretilfredshed

Lemvig, Langeland og Thisted er de tre kommuner i Danmark, hvor forældrene er mest tilfredse med folkeskolen ifølge en analyse fra Cepos. Her er forældrene målt på en skala fra 1 til 5 i gennemsnit 4,1 tilfredse med folkeskolen.

Trivsel

Lemvig Kommune er den kommune i landet, hvor folkeskoleelever trives bedst ifølge tal fra Børne- og Undervisningsministeriet fra 2023. Andelen af elever med høj trivsel er på 93,2 % i Lemvig.

”Vi vil æ’ te’ Lemvig!”

7-8-9 Vi vil æ’ te’ Lemvig!”. Sådan råbte flere hundrede børn og forældre, da de i 2022 demonstrerede i gaderne, fordi de ikke gik med til at opgive udskolingen uden kamp.
På Harboøre Tange, der huser nogle af kommunens større arbejdspladser med fiskeindustrien og det tidligere Cheminova, som i dag hedder FMC Rønland, var der protester over planerne på tegnebrættet som dikterede en lukning af overbygningen i de to folkeskoler i Thyborøn og Harboøre og flytning af 7.-9. klasse ind til Lemvig. For udskolingseleverne i Thyborøn ville det medføre en rejseafstand på 30 kilometer.

Her kunne man faktisk gøre noget, hvor man både kunne spare og samtidig give eleverne større fællesskaber
Louise Nees Hvid, skoleleder på Tangen Skole

De to lokale skoler betød så meget, at de ellers rivaliserende byer gik sammen for at redde deres skoler og kom med et historisk forslag om at slå skolerne sammen med en fælles ledelse og lade udskolingseleverne og deres lærere skiftes til at være i Thyborøn og Harboøre hver 10 uge. Alternativet helt at fjerne flere klassetrin fra begge skoler var trods alt værre. Sådan blev løsningen, der sikrer, at klasserne er store nok i hvert fald de næste 10 år. Planen er at lave samme model for eleverne i 4. til 6. klasse fremover.

- Vi ville gerne beholde vores udskoling i Thyborøn og Harboøre, men man kunne også godt se, at 12 elever det ene sted og 15 det andet hænger ikke helt sammen. Så forslaget blev, at 7.-9. klasse blev lagt sammen, og resten skulle blive, hvor de var, siger Louise Nees Hvid, der før var skoleleder på Thyborøn Skole og i 2024 overtog den fælles ledelse af den nye Tangen Skole og Børnecenter med 300 elever i de to byer.

- Jeg tror helt ærligt, det var et område, som hele kommunen kiggede på og tænkte: Hvad vil der ske, når man begynder at røre ved dem derude på Tangen, for de kan da i hvert fald ikke sammen! Men grunden til, at det er blevet en succes, tror jeg, er, at man har imødekommet begge. Det er jeg slet ikke i tvivl om. Der findes jo protestfriskoler, og der var også folk i Thyborøn, der begyndte at snakke om en friskole. Og her kunne man faktisk gøre noget, hvor man både kunne spare og samtidig give eleverne større fællesskaber, forklarer hun og tilføjer, at det også gælder lærerne, som nu er blevet det dobbelte antal i udskolingsafdelingen.

- Vi synes, vi får det til at gå op. Og selvom der i år er elever nok til to 7.-klasser, der principielt kunne blive i hver sin by, så var jeg slet ikke i tvivl om pædagogisk, at det er nødvendigt at slå dem sammen. Det er simpelthen, fordi jeg tænker på større fællesskaber og et større ungemiljø, så det samme kommer vi til at gøre næste skoleår.

Transport påvirker planlægningen

Klokken ringer højt på Tangsø Skole. Den er 13.30, og skoledagen er slut for eleverne. Til gengæld startede den allerede 7.30 i morges.

- Det er på grund af busserne. Jeg har nok et af Danmarks største skoledistrikter – altså geografisk. Vi har børn, der bor 10-12 kilometer væk, så vi er enormt afhængige af buskørsel, og der er mange ting, der skal passe sammen, siger Inge Thostrup Nørgaard Møller og forklarer, at busserne er indrettet efter toget og de store elever, som skal nå ind til skole og gymnasium i Lemvig klokken 8.

- Vores fordom var, at vi ville møde enormt trætte og uoplagte elever, for nogle af børnene har siddet i en bus i hvert fald en halv time, inden de ankommer her. Men det har vist sig ikke at være noget problem – tværtimod, konstaterer hun.

Den nye struktur i Lemvig Kommune betyder, at de fleste udskolingselever nu går på Christinelystskolen inde i Lemvig by, som har udvidet til fire spor og et skoledistrikt, der strækker sig ud til havet mod vest. For skoleleder Mie Nordlyng er transporten en stor udfordring, fordi eleverne fra sydområdet ofte har lang transporttid.

- Når de har fri her klokken 15.15, kan klokken godt være 16.30, inden de er hjemme, forklarer hun. Derfor har viceskolelederen, der sidder med transportoverblikket, nu fået titlen ‘transportministeren’.

- Jeg forstod ikke tidligere, hvorfor skolelederne fra Klinkby og Tangsø Skole altid snakkede om de busser. Men nu er vi selv fanget i det større puslespil med at få enderne til at hænge sammen, så transporten ikke styrer pædagogikken, siger Mie Nordlyng.

Hun kom til Christinelystskolen i 2020 efter tre år som viceskoleleder og tidligere ansættelse i Holstebro, hvor hun oplevede, at økonomien var strammere.

- Jeg kan stadig huske fornemmelsen af at træde ind her og være vant til at skulle sige nej, så i starten sagde jeg rigtig meget nej. Der er en helt anden frihed her, og lærerne er mindre pressede, forklarer hun begejstret.

Ifølge De Kommunale Nøgletal var udgifterne i 2024 per folkeskoleelev 71.838 kroner i Lemvig mod 45.975 kroner i nabokommunen Holstebro.

- Det gør en kæmpe forskel for to-lærerordninger, ressourcepersoner og bibliotek. Men det kunne skolerne i Lemvig være blevet presset på, hvis ikke der var blevet lavet sammenlægninger og strukturændringer, vurderer Mie Nordlyng.

Netop for at være fremsynet har både Christinelystskolen i 20 år og Tangsø Skole siden strukturændringen haft aldersblandede hold i indskolingen fra 0. til 2. klasse.

- Det er for at sikre os mod de små årgange, og de resurser, vi sparer, bruger vi på to-lærerordning, siger Mie Nordlyng.

Erfaringerne i Bækmarksbro er ifølge Inge Thostrup Nørgaard Møller også positive.

- Vi har oplevet, at børnene simpelthen synes, at det er de aldersblandede hold med omkring 20 elever, der er deres klasser, siger skolelederen, som næste år kan se frem til 18-19 elever i 0. klasse mod kun syv i år, og alligevel fortsætter den nye model.

- Det har frigivet kræfter til, at jeg har kunnet lave to-lærerordninger i mange af timerne, og vi ser noget dynamik og 0.-klasse-elever, der meget hurtigere falder ind i det at gå i skole, fordi de spejler sig i de andre i klasselokalet.

No items found.

Skyggen i arbejdet

På en skabslåge i personalekøkkenet på Tangsø Skole hænger en tegning af et fantasidyr på rulleskøjter med teksten: ”Der var engang en plan. Det er der ikke mere”.

- Det er ikke sortsyn, der præger, men der er en bekymring for, hvad skal der ske. Det er som en skygge over os hele tiden, hvordan det ser ud næste år, siger Inge Thostrup Nørgaard Møller og røber, at hun også en gang imellem tænker: Sker der ikke snart noget!

- Kan vi ikke få skabt nogle flere arbejdspladser? Hvordan kan vi booste vores lokalsamfund, så vi får tiltrukket nogle flere til at bosætte sig vestpå? Her kan man få et fantastisk familie- og børneliv, og I ville blive dybt misundelige, hvis I vidste, hvad husene koster herude, griner hun og fremhæver, at Lemvig Kommune ligger meget højt i trivselsmålingerne.

Det bekræfter borgmester Erik Flyvholm, der godt tør sammenligne vurderingerne af kvalitet og trivsel i Lemvig Kommunes skoler med andre kommuner.

- Hos de unge har vi den højeste selvvurderede trivsel i landet, og det er vi selvfølgelig rigtig glade for. Men det er bare ikke nok til at trække folk hjem igen, siger han ærligt.

Derfor har han flere gange været på charmeoffensiv i både Århus og København for at huske de unge på, at der er noget at komme hjem til, når de har taget en uddannelse. Og der er lavet en gruppe på Facebook med 200 medlemmer, som løbende bliver orienteret om, hvad der sker i Lemvig.

På Tangsø Skole savner skolelederen stadig de store børn, men hun er holdt op med at håbe på at få dem tilbage.

- Det er ikke realistisk. Medmindre der sker et mirakel, og vi får et Cold Hawaii i Bækmarksbro! Jeg tror fuldt og fast på, at Tangsø Skole er en af de sidste skoler, der lukker, fordi vi ligger så sydligt i kommunen, men jeg tror ikke, man kan komme uden om flere skolelukninger, hvis antallet af børn falder så drastisk, som det har gjort de sidste 10 år. Men jeg vælger simpelthen taktikken at holde fokus på alt det, der fungerer. Jeg har lyst til at blive her og kæmpe for det. Og så beundrer jeg den overlevelsesevne, der er her. De står stærkt i modvind. Man lader sig ikke bare vælte og lægge sig fladt ned, konstaterer Inge Thostrup Nørgaard Møller og tilføjer:

- Vi rejser os igen.

Læs flere artikler

Se oversigt over artikler