Input udefra
29.4.2024

Teaterforestilling kan hjælpe elever til ikke at føle sig alene

I teatret C:NTACT sætter unge ord på deres livshistorier, og i forestillingen ”RESTGRUPPEN” er skuespillerne unge, der er faldet ud af uddannelsessystemet. Her fortæller unge, hvordan forestillingen kan hjælpe skoleledere til at få hul på svære samtaler om at føle sig forkert og ikke passe ind.

Hør historien i Plenum Lyd
Giver følelsen af ikke at være alene
Teateret C:NTACT fortæller historier, der kan hjælpe andre, ved at bringe unge som os, der er faldet ud af uddannelsessystemet, på scenen. Når vi fortæller om vores liv, og hvad der har hjulpet os, kan eleverne relatere til vores historie. Der sidder altid nogle og tror, de skal være perfekte, og føler, at de ikke er ok. Når de hører vores fortællinger om at være ”the weird kid”, blive mobbet og føle sig som et problem eller en taber, der ikke passer ind, kan de identificere sig med det – og de kan samtidig se, at der er en vej frem. Vi kommer med følelsen af, at man ikke er alene.  

Få historien tydelig og underholdende
Skoletiden er vigtig for børn. Det er vigtigt, at der er plads til at være anderledes, at man har forskelligheder. Teatret giver os mod til at tale højt. Det er seriøst, men det er samtidig et show, som udkommer i drama, musik og dans. Vi træder tydeligt frem og formidler vores message på en underholdende måde.  

Stil spørgsmål og få svar
Både skoleledere, lærere og elever får noget ud af at se ”RESTGRUPPEN”. Efter forestillingen har vi en Q&A-session, hvor vi svarer på spørgsmål. Lærere og ledere spørger tit om, hvad de kan gøre bedre for at lytte til eleverne. Eleverne spørger meget forskelligt, men tit vil de gerne vide, hvad vi har gjort for at komme ud på den anden side. Vi sætter ord på tabuer, noget, der er svært at forklare. De spørger om seriøse ting, man kan mærke, at de lytter, og at vores historier sætter tanker i gang hos dem.  
Vi giver ordet til

C:NTACT

C:NTACT sætter fokus på samfundsproblemer gennem kultur og historieformidling. Skuespillerne er unge, der har oplevet det, som stykket handler om.  
Teaterets metode bliver også brugt lokalt på danske skoler, der samarbejder med teatret om at sætte forestillinger op med deres egne elever.
Find undervisningsmateriale, udviklet sammen med de unge, til brug i grundskolen på C:NTACTs hjemmeside.

Unges livshistorier sætter gang i den svære samtale i klasseværelset


Udskolingsleder på Auning Skole Lissi Pedersen oplevede teaterforestillingen ”RESTGRUPPEN” som en pædagogisk didaktisk gave til skolens personale.

Hvordan kan man både skabe et rum for inddragelse af eleverne og få et afsæt til at tage svære samtaler om ungdomsliv og uddannelse? I Norddjurs Kommune inviterede man alle kommunens 900 udskolingselever til teaterforestillingen ”RESTGRUPPEN”, hvor unge, der selv er faldet ud af uddannelsessystemet, formidler deres livshistorier. Det satte gang i en anden samtale med eleverne på Auning Skole, fortæller udskolingsleder Lissi Pedersen.  

- Det er så let for vores elever at komme til at sammenligne sig selv med det polerede liv på Instagram. Alle de unge på scenen har ikke gået den slagne vej, men de har fundet deres vej, som de fortalte modigt om. Det kunne vores elever identificere sig med, siger Lissi Pedersen.

Tager eleverne alvorligt

Norddjurs Kommune skal netop til at implementere sin nye udskolingspolitik, og her kommer fortællingen af livshistorier til at indgå som et element i at inddrage eleverne. Med C:NTACTs forestilling har lederne i kommunens skolenetværk fået en stærk reference.  

- De unge var professionelle og personlige. De holdt den meget fine balance mellem at servere et autentisk budskab på en professionel måde, og det blev støttet af den efterfølgende Q&A. Beskeden var, at her var ægte unge, som blev taget alvorligt. Lige som vi tager vores elever alvorligt, siger Lissi Pedersen, der understreger, at det er ”de voksnes” ansvar at implementere kommunens udskolingsramme. Men de unge fik i teaterstykket indblik i, hvordan man deler viden og livserfaringer.  

- Det var et stærkt budskab. Det handlede om at inddrage de unge og vise, at der er en plads til alle. At det er vigtigt at tage medansvar og støtte hinanden.

En pædagogisk-didaktisk gave

Efter forestillingen stillede eleverne følsomme spørgsmål, der kom fra hjertet. Lissi Pedersen vurderer ikke, at en film eller en bog ville have haft samme effekt. Samtidig peger hun på, at forestillingen om frafald gav skolens udskolingslærere legitimitet til at tage svære samtaler med deres elever i klassen.  

- Det er jo en vanskelig drøftelse at have med en almindelig årgang. Alene titlen ”RESTGRUPPEN” – hvem har lyst til at være en del af den? Men det blev jo eksemplificeret så fint i forestillingen – se, hvad vi også kan! Og satte gang i en dialog med de unge om, hvad det vil sige at være et menneske. På den måde var forestillingen en pædagogisk didaktisk gave til personalet, slutter Lissi Pedersen.  

No items found.

Læs flere artikler

Se oversigt over artikler